Anvisningen har uppdaterats enligt ändringarna i FöPL 1.1.2017 bl.a. i exemplet i Mera-uppgifterna om flexibiliteten i en företagares arbetspensionsförsäkringsavgift under granskningsperioden på 7 år.
Voimassa 01.01.2017 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 05.01.2017 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har uppdaterats enligt ändringarna i FöPL 1.1.2017 bl.a. i exemplet i Mera-uppgifterna om flexibiliteten i en företagares arbetspensionsförsäkringsavgift under granskningsperioden på 7 år.
Under vissa förutsättningar har företagaren möjlighet att utnyttja en flexibilitet i arbetspensionsförsäkringsavgifter genom att betala arbetspensionsförsäkringsavgifter som är
Tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgiften eller den nedsatta arbetspensionsförsäkringsavgiften gäller hela arbetspensionsförsäkringsavgiften under ett visst kalenderår.
Möjligheten till flexibilitet i arbetspensionsförsäkringsavgiften gäller endast företagare försäkrade enligt FöPL. I LFöPL finns inte motsvarande bestämmelser.
Med hjälp av flexibiliteten i arbetspensionsförsäkringsavgifter kan företagaren anpassa sig till tillfälliga och konjunkturmässiga variationer i företagarverksamheten. Den har inte avsetts att ersätta justering av arbetsinkomsten så att den motsvarar företagarens verkliga arbetsinsats.
Om det sker sådana förändringar i företagarverksamheten som väsentligt inverkar på den fastställda arbetsinkomsten, ska företagaren utan dröjsmål underrätta pensionsanstalten om det och ansöka om ändring av den fastställda arbetsinkomstnivån.
Om företagaren kontinuerligt eller upprepade gånger använder sin rätt att betala tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift eller sin rätt till nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift, ska pensionsanstalten för sin del medverka till att arbetsinkomsten fastställs på en nivå som motsvarar företagarens faktiska arbetsinsats.
En arbetsinkomst som fastställts på rätt nivå är den bästa garanten för att företagarens pensionsskydd och övriga sociala trygghet ligger på rätt nivå. Det minskar dessutom behovet av att utnyttja flexmöjligheten och minskar följaktligen också pensionsanstaltens förvaltningskostnader.
Företagaren gör en flexanmälan till pensionsanstalten för att meddela att han eller hon vill betala en tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift eller en nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift. Utnyttjandet av flexibiliteten har begränsats i vissa fall och det finns också begränsningar av avgifternas storlek. När pensionsanstalten har fått flexanmälan, undersöker den om företagaren har rätt att utnyttja flexibiliteten och meddelar ett överklagbart beslut om totalarbetsinkomsten för kalenderåret i fråga.
Även om antalet kalenderår som en företagare kan betala tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift inte har begränsats, kan kontinuerlig eller upprepad betalning av tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift tyda på att det vore skäl att justera företagarens fastställda arbetsinkomst till ett större belopp.
Under de sju på varandra följande kalenderår som granskas vid respektive tillfälle kan företagaren betala en nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift för högst tre år. I granskningsperioden (sju år) ingår alltid det innevarande kalenderåret. Under det innevarande kalenderåret kan företagaren inte betala en nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift, om han eller hon redan har betalat en nedsatt avgift under tre av de föregående sex kalenderåren.
Ett avbrott i FöPL-försäkringen avbryter inte beräkningen av kalenderår med nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift. Rätten till flexibel betalning är individuell och bestäms inte per försäkringsperiod.
Exempel: Flexibiliteten i en företagares arbetspensionsförsäkringsavgift under granskningsperioden på 7 år
Företagaren har inte rätt att betala nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift år 2016, men år 2017 vore det igen möjligt.
Företagaren har inte rätt till flexibel arbetspensionsförsäkringsavgift, om han eller hon
Rätt till flexibel arbetspensionsförsäkringsavgift föreligger alltså inte om företagaren får ålderspension och har tecknat en frivillig FöPL-försäkring för företagarverksamhet vid sidan av pensionen.
Däremot är pension från utlandet inte något hinder för flexmöjligheten.
Företagaren har inte rätt att utnyttja flexibiliteten under ett sådant kalenderår, då
En tvångsförsäkrad företagare har inte rätt till avgiftsrabatt för nya företagare och kan alltså utnyttja flexibiliteten under den tid då han eller hon utan tvångsförsäkringen skulle ha rätt till avgiftsrabatten för nya företagare.
Företagaren kan utnyttja flexibiliteten i sina arbetspensionsförsäkringsavgifter endast under sådana kalenderår, då hans eller hennes försäkring är i kraft hela kalenderåret.
Företagaren kan inte utnyttja flexibiliteten under det år då företagarverksamheten börjar eller avslutas och inte heller under pensionsfallsåret, om företagarverksamheten börjar eller avslutas under det pågående kalenderåret.
Om försäkringen upphör den sista dagen under kalenderåret, 31.12, och försäkringsperioden har börjat senast den 1 januari samma år, anses försäkringen ha varit i kraft hela kalenderåret.
Om försäkringen i ett motsvarande fall upphör redan 30.12, är flexibiliteten inte möjlig, eftersom den förutsätter att FöPL-försäkringen är i kraft under hela kalenderåret. Ett års tid räknas enligt de verkliga kalenderdagarna.
Om företagarverksamheten har försäkrats i flera än en pensionsanstalt under kalenderåret, är flexibiliteten i arbetspensionsförsäkringsavgiften inte möjlig.
Utnyttjandet av flexibiliteten påverkar totalarbetsinkomsten för hela kalenderåret. Om företagaren har meddelat till pensionsanstalten att han eller hon utnyttjar flexibiliteten och eventuellt också betalar avgifter enligt flexanmälan och sedan flyttar sin FöPL-försäkring till en annan pensionsanstalt, annulleras utnyttjandet av flexibiliteten.
Om företagaren har obetalda förfallna FöPL-försäkringsavgifter, kan han eller hon inte utnyttja flexibiliteten i försäkringsavgifter. Om en sådan företagare meddelar till pensionsanstalten att han eller hon vill utnyttja flexibiliteten, har företagaren inte rätt till det förrän de förfallna FöPL-försäkringsavgifterna har betalats.
Dröjsmålsränta på arbetspensionsförsäkringsavgiften räknas inte som obetald försäkringsavgift, men däremot nog en försummelseförhöjning av avgiften.
Hinder för flexibiliteten är inte
Om däremot företagarverksamheten bedrivs i aktiebolagsform, ändrar inte det faktum att aktiebolaget undergår företagssanering företagarens eget ansvar för obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifter. Företagarens obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifter betraktas då som företagarens betalningar, som hindrar utnyttjandet av flexibiliteten i arbetspensionsförsäkringsavgiften.
Försäkringsdomstolen ansåg i sitt beslut 9930:2005 att det i fråga om försäkringsavgifter enligt FöPL inte handlade om en situation enligt 4 § 2 mom. i lagen om företagssanering, där bolagsmannen enligt lagen är personligen ansvarig för bolagets skuld, utan tvärtom om en situation där också företaget enligt lagen ansvarar för bolagsmannens skuld. Således kan en bolagsman inte befrias från sitt ansvar för försäkringsavgifter enligt FöPL på den grunden att bolagets, som också ansvarar för försäkringsavgifterna, försäkringsavgiftsskulder har reglerats genom företagssanering i fråga om bolagets betalningsskyldighet. Således påverkades en ansvarig bolagsmans ansvar för FöPL-försäkringsavgiftsskulden inte av att försäkringsavgiftsskulden hade reglerats i fråga om företagets ansvar inom ramen för saneringsprogrammet för kommanditbolaget, som också ansvarade för försäkringsavgifterna.
Företagarens obetalda arbetspensionsförsäkringsavgifter betraktas då som företagarens betalningar, som hindrar utnyttjandet av flexibiliteten.
En tvångsförsäkring eller retoraktiv FöPL-försäkring är i sig inte ett hinder för företagarens möjlighet till flexibilitet i arbetspensionsförsäkringsavgiften. Om företagaren är tvångsförsäkrad eller annars försäkrad retroaktivt, är det i praktiken ändå inte möjligt med flexibilitet i arbetspensionsförsäkringsavgiften under den retroaktiva tiden. Enligt FöPL ska företagaren göra en flexanmälan under det kalenderår då han eller hon vill utnyttja flexmöjligheten. Flexanmälan kan således inte göras för en tidigare tid än det innevarande året. Således kan företagaren i dessa situationer utnyttja möjligheten endast under det innevarande kalenderåret och kommande år, om förutsättningarna för flexmöjligheten i övrigt finns.
Flexmöjligheten inverkar inte på beloppet av eventuell försummelseförhöjning.
En företagare vars arbetsinkomst inte når upp till den nedre gränsen för FöPL och som har tecknat en frivillig FöPL-försäkring har inte rätt till flexibilitet i arbetspensionsförsäkringsavgiften. Det beror på att företagarens FöPL-arbetsinkomst inte kan bli lägre än den nedre gränsen.
Företagaren kan inte heller betala tillskottsavgifter så att FöPL-arbetsinkomstens nedre gräns överskrids, eftersom företagaren i så fall blir obligatoriskt försäkringsskyldig och den frivilliga försäkringen upphör.
FöPL-försäkringen ska vara i kraft, för att företagaren ska kunna utnyttja flexmöjligheten. Den kan inte beviljas för en redan avslutad FöPL-försäkring, även om de övriga förutsättningarna finns.
Företagarens anhängiga besvär hindrar inte flexmöjligheten. Besvären är inget hinder för flexmöjligheten även om de gäller beloppet av företagarens arbetsinkomst.