Anvisningen har kompletterats med anvisningar om rätten till ålderspension som har tjänats in under tiden med arbetslivspension, partiell förtida ålderspension och deltidpension.
Voimassa 01.01.2017 - 30.11.2017
Soveltamisohje, Julkaisuaika 07.02.2017 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har kompletterats med anvisningar om rätten till ålderspension som har tjänats in under tiden med arbetslivspension, partiell förtida ålderspension och deltidpension.
För anställningar eller företagarverksamhet vid sidan av invalidpension intjänas pension, som pensionstagaren har rätt att få på ansökan tidigast i den ålder då invalidpensionen ändras till ålderspension. För att ålderspension ska beviljas, förutsätts att anställningsförhållandet upphör.
Full invalidpension ändras till ålderspension och delinvalidpension till en ålderspension som motsvarar en full invalidpension i ålderklassens lägsta pensionsålder om pensionsfallet är 1.1.2017 eller senare.
Invalidpensioner enligt 2004 års bestämmelser ändras till ålderspensioner i 65 års ålder eller i en längre pensionsålder enligt tilläggspensionsskyddet.
Invalidpensioner enligt 2005 års bestämmelser ändras till ålderspensioner i 63 års pensionsålder.
Om arbetet under tiden med invalidpensionen fortsätter i åldern när invalidpensionen ändras till ålderspension, kan pensionen från detta arbete börja tidigast från början av den månad som följer på den då arbetet upphör. Även om anställningen fortsätter när invalidpensionen ändras till ålderspension, beviljas pensionerna som tjänats in för tidigare avslutade anställningar från början av månaden som följer på den månad när åldern som är grund för att invalidpensionen ändras till ålderspension uppnås.
Den pension som tjänats in för arbete vid sidan av invalidpensionen läggs på ansökan till pensionen tidigast vid den pensionsålder som gäller enligt respektive lag.
På den offentliga sektorn ändras invalidpensionen till ålderspension i den lägsta åldern av följande:
För anställningar eller företagarverksamhet vid sidan av arbetslivspension intjänas pension, som pensionstagaren har rätt att få på ansökan tidigast i den ålder då arbetslivspensionen ändras till ålderspension. Arbetslivpensionen ändras till ålderspension i början av den månad som följer på den då pensionstagaren uppnår sin åldersklass lägsta pensionsålder. För att ålderspension ska beviljas, förutsätts att anställnings- eller tjänsteförhållandet upphör.
Pension som tjänats in för arbete som utförts under tid med deltidspension och för pension som tjänats för förmåner under tiden med deltidspension, har pensionstagaren rätt till på ansökan tidigast i pensionsåldern enligt respektive arbetspensionslag. För att ålderspension ska beviljas, förutsätts att anställnings- eller tjänsteförhållandet upphör.
Pension som tjänats in för arbete som utförts under tid med partiell ålderspension och för pension som tjänats för förmåner under tiden med partiell ålderspension, har pensionstagaren rätt till på ansökan tidigast i pensionsåldern enligt respektive arbetspensionslag. För att ålderspension ska beviljas, förutsätts att anställnings- eller tjänsteförhållandet upphör.
Rätt till pension som tjänats in för arbete vid sidan av ålderspension har man rätt till på ansökan tidigast från början av den kalendermånad som följer på den månad när åldersgränsen för försäkringsskyldigheten har uppnåtts. Då förutsätts inte att anställnings- eller tjänsteförhållandet upphör.
Vem är ålderspensionstagare?
En person anses få ålderspension enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn eller ålderspension enligt arbetspensionslagarna för den offentliga sektorn, när det i pensionen ingår pension som beviljats enligt en arbetspensionslag för sektorn i fråga. Den beviljade pensionen kan vara mycket liten, t.ex. en pension som betalats som engångsbelopp.
Om en person som får ålderspension enligt arbetspensionslagarna fär den privata sektorn vid sidan av ålderspensionen inleder en ny anställning eller företagarverksamhet som försäkras enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn, har personen rätt att få den pension som intjänats av den på ansökan i början av månaden efter den då den övre gränsen för försäkringsskyldigheten uppnåtts.
Om en person som går i ålderspension enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn arbetar i flera samtidiga anställningar som försäkrats enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn och efter övergången i ålderspension fortsätter arbeta i någon av den, får han eller hon den pension som intjänats av denna anställning på ansökan när anställningen har upphört.
Om en person som får ålderspension enligt endast den offentliga sektorns arbetspensionslagar under tiden med ålderspension arbetar i ett arbete som är försäkrat enligt den privata sektorns arbetspensionslagar, får personen den pension som tjänats in för det arbetet på ansökan efter att anställningen upphört, tidigast i åldersklassens lägsta pensionsålder.
Om en person som får pension enligt den offentliga sektorns arbetspensionslagar arbetar under tiden med ålderspension i ett arbete som försäkrats enligt den offentliga sektorns arbetspensionslagar, får personen den pension som tjänats in för det på ansökan från och med början av den månad som följer på den då den övre gränsen för försäkringsskyldighet har uppnåtts.
Om en person som får ålderspension enligt endast den privata sektorns arbetspensionslagar under tiden med ålderspension arbetar i ett arbete som är försäkrat enligt den offentliga sektorns arbetspensionslagar, får personen den pension som tjänats in för det arbetet på ansökan efter att anställningen upphört, tidigast i åldersklassens lägsta pensionsålder.
Om en person som gått i ålderspension enligt företagarpensionslagarna under tiden med ålderspension fortsätter med företagarverksamhet och tecknar en frivillig försäkring enligt företagarpensionslagarna, har personen rätt att få den pension som tjänats in för den frivilliga försäkringen på ansökan från och med början av den månad som följer på den då den övre gränsen för försäkringsskyldigheten har uppnåtts.