Anvisningen har ändrats för att också Pensionsskyddscentralen kan rätta sitt lagakraftvunna beslut till partens fördel, om omprövningsärendet har inletts 1.1.2017 eller senare.
Voimassa 01.01.2017 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 09.08.2017 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har ändrats för att också Pensionsskyddscentralen kan rätta sitt lagakraftvunna beslut till partens fördel, om omprövningsärendet har inletts 1.1.2017 eller senare.
Om det framkommer något nytt i ärendet efter det att pensionsanstaltens eller Pensionsskyddscentralens beslut har vunnit laga kraft, ska ärendet prövas på nytt.
När en pensionanstalt eller Pensionsskyddscentralen ett ärende på nytt
Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och Försäkringsdomstolen kan förfara på samma sätt när de behandlar ärenden som gäller ändringssökande.
Ändring kan sökas i ett sådant beslut på det sätt som bestäms i arbetspensionslagarna.
En förutsättning för ny prövning är att avgörandet entydigt kan konstateras vara till fördel för sökanden.
Pensionsanstalten och Pensionsskyddscentralen kan också till fördel för sökanden rätta besvärsnämndens eller försäkringsdomstolens beslut, om det kan påvisas att det varit felaktigt.
I praktiken kan en pensionsanstalt endast tillämpa bestämmelsen om rättelse av ett lagakraftvunnet beslut på pensionsbeslut.
Pensionsskyddscentralen kan tillämpa bestämmelsen t.ex. i fall där
Självrättelse kan inte tillämpas i
I ärenden som gäller arbetsinkomst är det inte entydigt när beslutet är till fördel för sökanden, eftersom en mindre arbetsinkomst minskar försäkringsavgifterna, men samtidigt minskar också pensionen.
I entydiga fall kan arbetsinkomsten rättas som sakfel och i andra fall kan man ansöka om undanröjande av beslutet om arbetsinkomst.
Eftersom partens arbetspensionsskydd har avgjorts för alla anställningars vidkommande i form av ett beslut om förtida ålders-pension, ska pensionsanstalten inte ta t.ex. en ansökan om invalidpension till prövning. Om ansökan gäller den förtida ålderspensionen eller tiden före beviljandet kan ansökan prövas i form av självrättelse.
Med ny utredning avses sådan utredning som pensionsanstalten inte hade tillgång till när beslutet fattades. En ny utredning kan
vara helt ny
sådan som redan ha funnits men som pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen inte kände till eller hade till sitt förfogande vid beslutsfattandet.
Det är ofta en tolkningsfråga vad som är en ny utredning. I gränsfall skall det anses att det är fråga om en ny utredning.
Ett ärende kan prövas på nytt
Ärendet kan inledas t.ex. genom att en part i ärendet meddelar efter besvärstiden att han är missnöjd med det beslut som han fått. Pensionsanstalten kan också pröva försenade besvär som en begäran om självrättelse. Parten kan upprepa sina tidigare yrkanden genom att till pensionsanstalten sända t.ex. ett brev eller ett nytt läkarutlåtande eller genom att per telefon begära att beslutet omprövas.
För att ett pensionsärende ska behandlas och ett beslut avges krävs i allmänhet en viljeyttring från parten. I oklara fall är det bäst att pensionsanstalten tillfrågar vederbörande om han eller hon haft för avsikt att t.ex. anhängiggöra sitt pensionsärende på nytt genom att skicka ett läkarutlåtande.
I pensionsanstaltens eller Pensionsskyddsclbeslut konstateras att det är fråga om ett beslut som getts med anledning av ett yrkande om rättelse (omprövningsbegäran) Eftersom beslutet får överklagas genom besvär fogas en besvärsanvisning till beslutet.
Om parten begär omprövning av beslutet, men inte lämnar någon ny utredning ger pensionsanstalten ett överklagbart beslut om att ärendet lämnas utan prövning.
Om den nya utredningen inte ger anledning att ändra pensionsanstaltens eller Pensionsskyddscentralens tidigare avgörande, meddelar pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen ett överklagbart avslagsbeslut.
Om den nya utredningen leder till att beslutet rättas till sökandens fördel, ger pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen ett överklagbart beslut om rättelse. I beslutet konstateras vilket eller vilka beslut som omprövats och på vilket lagrum omprövningen baserar sig.
Om den nya utredningen leder till att beslutet borde ändras till sökandens nackdel, kan pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen behandla ärendet som rättelse av sakfel och med partens samtycke rätta till beslutet. Om sökanden inte går med på att ett sakfel rättas kan pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen hos besvärsinstansen ansöka om undanröjande av beslutet.
Även besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och försäkringsdomstolen kan ompröva lagakraftvunna beslut då de handlägger ärenden som gäller ändringssökande.
Besvärsinstanserna kan vid behandlingen av besvär på basis av en ny utredning avgöra ett lagakraftvunnet ärende till fördel för sökanden även för en tidigare tidsperiod än vad pensionsanstalten eller Pensionsskyddscentralen har tagit ställning till i sitt överklagade beslut. Besvärsinstansen kan t.ex. helt och håller ompröva ett invalidpensionsärende och bevilja pension från ett tidigare datum.