-
en person har haft arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller året före det
-
det är fråga om en ung person vars pensionsfall inträffat senast det år när 23 års ålder uppnås
-
personen har tid med vård av barn under tre år under granskningstiden.
En person har arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller året före det
Inkomsterna det år när arbetsoförmågan börjar beaktas i inkomsten för återstående tid, om personen har arbetsinkomster endast under det år när pensionsfallet inträffar och/eller året före det. Perioden för återstående tid börjar i detta fall också från och med början av pensionsfallsåret, och den intjänade pensionen räknas till slutet av året som föregår pensionsfallet.
Granskningstiden är enligt undantagsregeln de fem kalenderår som föregår pensionsfallsåret samt pensionsfallsåret till och med utgången av pensionsfallsmånaden.
Om det finns pensionstid under granskningstiden, men arbetsinkomster endast finns under pensionsfallsåret och/eller det föregående året, beräknas den återstående tidens inkomster enligt en undantagsregel.
I inkomsten för återstående tid beaktas:
-
arbetsinkomster under granskningstiden
-
företagararbetsinkomst under granskningstiden fram till dagen före pensionsfallet
-
förmånsgrundande inklusive StPEL
Vid beräkningen av inkomsten för återstående tid beaktas dessutom företagares tillskottsarbetspensionsförsäkringsavgift eller en nedsatt arbetspensionsförsäkringsavgift det år som föregår invalidpensionens pensionsfall.
I inkomsten för återstående beaktas inkomsten för återstående tid i en pension som upphört tidigare. Inkomsten för återstående tid justeras med lönekoefficienten till nivån enligt den tidpunkt då den nya pensionen börjar.
Inkomsterna under pensionsfallsåret beaktas endast i inkomsterna för återstående tid. Pension tjänas inte in för dem.
Då inkomsten för återstående tid räknas enligt denna undantagsregel, fås den genomsnittliga månadsinkomsten genom att dividera inkomsten för granskningstidentiden med 60.
Inkomsten för återstående tid räknas på basis av alla de enskilda arbetspensionslagarna, enligt vilka det finns försäkrade arbetsinkomster i inkomsten för den återstående tiden. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.
Exempel: Arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och det föregående året
Grunduppgifter:
-
Pensionsfallet har inträffar i februari 2017
-
Personen har varit försäkrad i Finland sedan december 2016 och före det i utlandet (inte ett EU-land)
Eftersom personen endast har arbetsinkomster under pensionsfallsåret och det föregående året, beräknas den återstående tidens inkomster enligt en undantagsregel. I inkomsten för återstående tid beaktas inkomsterna det år när arbetsoförmågan började fram till slutet av den månad under vilken pensionsfallet inträffade.
Inkomster som justerats med lönekoefficienten till nivån enligt den tidpunkt då pensionen börjar (avdraget för löntagarens avgift görs före år 2017):
År |
Inkomster e/år |
2012 |
0 |
2013 |
0 |
2014 |
0 |
2015 |
0 |
2016 |
2 000 |
2017 |
6 000 |
Enligt uppgifterna i intjäningsregistret uppfylls villkoret för återstående tid på basis av de arbetsinkomster som intjänats före år 2012.
Inkomsterna år 2016 och 2017 är sammanlagt 8 000 euro. Inkomsten för återstående tid fås genom att dividera inkomsterna med 60.
Inkomsten för återstående tid är 8 000 / 60 = 133,33 euro/mån.
Om en person blir arbetsoförmögen under det år när hen fyller 23 år eller tidigare, omfattar granskningstiden tiden mellan ingången av månaden efter uppnådd 18 års ålder och utgången av den månad under vilken arbetsoförmågan började. Perioden för återstående tid börjar i detta fall också från och med början av pensionsfallsåret, och den intjänade pensionen räknas till slutet av året som föregår pensionsfallet.
Om en person blir arbetsoförmögen som 17-åring, kan hen ha rätt till invalidpension, men ingen pensionsdel för återstående tid ingår i pensionen. Den intjänade pensionen räknas till och med slutet av pensionsfallsmånaden.
Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna under granskningstiden med antalet månader som ingår i denna tid, dock med högst 60.
Arbetsinkomsten för en företagare som blir arbetsoförmögen vid unga år beaktas i inkomsten för återstående tid fram till dagen före pensionsfallet och inte fram till utgången av månaden för pensionsfallet. Vid beräkningen av inkomsten för återstående tid beaktas dessutom tillskottspensionsförsäkringsavgift eller en nedsatt avgift som betalats året före invalidpensionens pensionsfall.
Även i dessa situationer räknas inkomsten för återstående tid på basis av varje enskild arbetspensionslag enligt vilken det finns försäkrade arbetsinkomster i inkomsten för återståendet tid. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.
Exempel: Inkomst för återstående tid för en person som blir arbetsoförmögen vid unga år
Grunduppgifter:
-
Personen har fyllt 18 år 1.5.2014
-
Hen har 4 000 euro i försäkrade inkomster av ett sommarjobb efter fyllda 18 år från år 2014
-
Efter gymnasiet övergår hen vid 19 års ålder år mer bestående till arbetslivet år 2015 och hinner arbeta två år före insjuknandet den 28 september 2017
Arbetsinkomster som justerats med lönekoefficienten till nivån vid pensionstidpunkten (avdraget för löntagarens avgift görs före år 2017):
År |
Inkomster e/år |
2014 |
4 000 |
2015 |
12 600 |
2016 |
24 000 |
2017 |
20 000 |
Granskningstiden är tiden från ingången av den månad som följer efter fyllda 18 års ålder fram till utgången av den månad när arbetsoförmågan började (1.6.2014–30.9.2017), dvs. sammanlagt 40 månader.
Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna som fåtts under granskningstiden med antalet månader som ingår i denna tid.
Inkomsterna under granskningstiden åren 2014–2017 är sammanlagt 60 600 euro.
Inkomsterna för den återstående tiden är 60 600 / 40 = 1 515 euro/mån.
Tid med vård av barn under tre år under granskningstiden
Om en pensionstagares arbetsinkomster under granskningstiden är mindre än den stabiliserade inkomstnivån på grund av vård av barn under tre år, betraktas såsom inkomst under återstående tid den arbetsinkomst som barnavårdstiden inte har minskat. Härvid beaktas emellertid arbetsinkomster som erhållits under de högst tio senaste åren.
Ett villkor är att pensionen enligt arbetspensionslagarna sjunker med minst 20 procent på grund av vården av barn.
Granskningstiden för undantagsregeln är högst de 10 kalenderår som föregår pensionsfallsåret.
Undantagsregeln för tid för vården av barn kan tillämpas om pensionstagaren ansöker om det.
Tillämpandet av undantagsregeln för tid för vård av barn förutsätter inte att en föräldraförmån utbetalas. Om det inte finns en anteckning av föräldraförmåner eller vård av barn under tre år i registren, ska pensionssökanden kunna bevisa barnavårdstiden.
Högst fem år väljs av de tio år som föregår pensionsfallet
Enligt undantagsregeln för barnavårdstid väljs vid beräkningen av inkomsten för återstående tid av de tio åren som föregår året för pensionsfallet högst fem sådana kalenderår, vilka inte innehåller tid för vård av barn under tre år.
Om fler än fem kalenderår innehåller barnavårdstid av de tio kalenderåren som föregår året för pensionsfallet, beaktas endast inkomsterna från sådana år, i vilka det inte ingår barnavårdstid vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. Inkomsten för återstående tid kan till exempel räknas enbart på basis av inkomsterna under ett år, om alla andra år innehåller tid för vård av barn under tre år. I inkomsterna för återstående tid kan också de inkomster som försäkrats det år personen fyllt 18 år räknas med.
Om alla tio kalenderåren innehåller tid för vård av barn under tre år, kan inkomsten för återstående tid inte fastställas enligt undantagsregeln för barnavårdstid.
Då inkomsten för återstående tid uträknas används som divisor antalet månader som ingår i de valda åren. Ett år är alltid 12 månader. Divisorn kan vara högst 60. Om inkomsten för återstående tid t.ex. fastställs på basis av fyra kalenderår, är divisorn för återstående tid 48.
I beräkningen tar man i beaktande de fem kalenderår som är närmast pensionsfallsåret och som inte har påverkats av barnavårdstiden.
Den återstående tiden räknas avvikande från huvudregeln om personen har arbetsinkomster endast under pensionsfallsåret och/eller det föregående året. Denna undantagsregel kan inte kombineras med undantagsregeln för barnavårdstid.
Det sammanlagda pensionsbeloppet ska vara minst 20 procent större
Om barnavård nämns i pensionsansökan, räknas pensionen både enligt huvudregeln för inkomst för återstående tid och enligt undantagsregeln för barnavårdstid.
Om totalpensionen enligt arbetspensionslagarna enligt undantagsregeln för barnavårdstid är minst 20 procent större än den totalpension som räknats enligt huvudregeln, beviljas pensionen räknat enligt undantagsregeln.
Inkomsten för återstående tid räknas separat enligt varje lag
Inkomst för återstående tid som fastställs enligt undantagsregeln för barnavårdstid räknas skilt för varje lag utifrån alla de arbetspensionslagar enligt vilka försäkrade arbetsinkomster har beaktats vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. I pensionsbeslutet meddelas pensionen emellertid som en enda summa.
Exempel: Hur tid för vård av barn inverkar på pensionen
-
En arbetstagare blir arbetsoförmögen år 2015, då han fyller 35 år
-
Den återstående tiden är 339 månader
Huvudregel:
Inkomst för återstående tid enligt huvudregeln räknas på basis av inkomsterna under de fem kalenderår som föregår pensionsfallet (åren 2010–2014).
Personen har arbetsinkomster och förmånsbaserade inkomster under granskningstiden på fem år enligt följande:
(30 000 + 22 600 + 24 000 + 28 800 + 36 000) / 60 mån = 2 356,67 euro/mån
Pensionen för återstående tid är 339 mån x 1,5 % x 2 356,67 euro / 12 = 998,64 euro/mån.
Undantagsregel:
Inkomsten för återstående tid enligt undantagsregeln för barnavårdstid räknas utifrån inkomsterna de år som inte innehåller tid för vård av barn under tre år. Åren 2005, 2010–2011 och 2014 är sådana år:
(30 000 + 28 800 + 36 000 + 30 000) / 48 mån = 2 600,00 euro/mån
Pensionen för återstående tid är 339 mån x 1,5 % x 2 600,00 / 12 = 1 101,75 euro/mån.
Jämförelse:
Jämförelse mellan huvudregeln och undantagsregeln görs mellan de sammanlagda arbetspensionerna.
Den intjänade pensionen är sammanlagt 436,50 euro.
Pensionen enligt huvudregeln är sammanlagt 998,64 + 436,50 = 1 435,14 euro/mån.
Pensionen enligt undantagsregeln är sammanlagt 1 101,75 + 436,50 = 1 538,25 euro/mån.
Skillnaden mellan huvudregeln och undantagsregeln för barnavårdstid är 1 538,25–1 435,14 = 103,11 euro/mån.
Undantagsregelns inverkan på pensionsbeloppet: 103,11 / 1 435,14 x 100 = 7,18 %
Pensionsdelen för återstående tid räknas enligt inkomsten för den återstående tid som fastställts enligt huvudregeln. Den pension som räknats på basis av inkomsten för återstående tid som fastställts enligt undantagsregeln är inte minst 20 procent större än den pension som räknats på basis av inkomsten för återstående tid enligt huvudregeln.
Exempel: Barnavårdstidens inverkan på inkomsterna för återstående tid för en ung person
Grunduppgifter:
-
Personen är född 16.6.1989
-
Personen har varit i arbetslivet i 10 år från och med år 2007
-
Personen blir arbetsoförmögen år 2017
-
Barnavårdstiden är åren 2010-2016
År |
Månader |
Inkomst |
2007 |
6 |
18 000,00 |
2008 |
12 |
34 000,00 |
2009 |
12 |
36 000,00 |
Tot. |
30 |
88 000,00 |
Inkomsten för återstående tid räknas utifrån inkomsterna åren 2007-2009, med antagandet att inverkan på totalpensionen är minst 20 %.
Inkomsten för återstående tid räknas genom att dividera inkomsterna för granskningstiden med den tid som utgörs av antalet månader.
Inkomsten för återstående tid är 88 000,00/30 = 2 933,33 euro/mån.