Anvisningen har preciserats med att granskningstiden ska bestå av arbetsinkomster som berättigar till pension, för att också de förmånsgrundande inkomsterna och pensionstiden ska kunna tas i beaktande i inkomsterna för återstående tid.
Voimassa 01.01.2018 - 31.12.2018
Soveltamisohje, Julkaisuaika 03.10.2018 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har preciserats med att granskningstiden ska bestå av arbetsinkomster som berättigar till pension, för att också de förmånsgrundande inkomsterna och pensionstiden ska kunna tas i beaktande i inkomsterna för återstående tid.
Med återstående tid avses tiden från ingången av det år då personen blir arbetsoförmögen till slutåldern för den återstående tiden.
Pensionen för återstående tid räknas utifrån inkomsten för återstående tid och den återstående tidens längd. Av inkomsten för återstående tid tillväxer pension med 1,5 procent om året från ingången av det år då personen blir arbetsoförmögen tills personen uppnår slutåldern för den återstående tiden.
En förutsättning för att få pension för återstående tid är att pensionssökanden har arbetsinkomster försäkrade enligt arbetspensionslagarna till ett belopp på minst 17 480,28 euro (nivån år 2018) under de 10 kalenderår som föregår det år då arbetsoförmågan inträder. Vid prövningen av förutsättningen för pension för åsterstående tid beaktas alla arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna.
Vid prövningen av förutsättningen justeras arbetsinkomsterna för de 10 kalenderåren med lönekoefficienten till nivån för pensonens begynnelseår. Från inkomsterna görs inget avdrag för löntagarens arbetspensionsavgift, inte heller för tiden före 2017 när förutsättningarna för återstående tid prövas.
Även arbetsinkomster i andra EU-länder beaktas. Om det framgår av ansökningshandlingarna att sökanden har varit försäkrad under åtminstone ett år i ett annat EU-land, anses att förutsättningen för pension för återstående tid föreligger. Då utreds inte arbetsinkomster i Finland eller andra EU-länder.
Sökanden ska också ha haft arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna under de 5 sista kalenderåren innan arbetsoförmågan inträdde (granskningstid). I lagen föreskrivs det inte om något minimibelopp för arbetsinkomsterna under granskningstiden.
Enligt arbetspensionslagarna för den privata sektorn är slutåldern för återstående tid
Om pensionsfallet inträffar före år 2017 är slutåldern för den återstående tiden 63 år enligt 2005 års bestämmelser.
För dem som är födda före år 1965 är slutåldern för återstående tid den lagstadgade lägsta pensionsåldern för åldersklassen:
För dem som är födda år 1965 eller senare är slutåldern för den återstående tiden 65 år, som är den lagstadgade lägsta pensionsåldern för personer födda 1964.
Slutåldern är den lägsta åldern för ålderspension, även om det enligt registrerat tilläggspensionsskydd har försäkrats en pensionsålder som är lägre eller högre än den.
Inom den offentliga sektorn är slutåldern för den återstående tiden den som är den lägsta bland följande:
Vissa yrkesgrupper som omfattas av lagen om statens pensioner har haft rätt att välja en yrkesbaserad pensionsålder (55, 58 eller 60) och vissa som omfattas av lagen om kommunala pensioner har haft en yrkesbaserad pensionsålder (i åldern 55-65 år).
Den särskilda yrkesbaserade pensionsåldern består, om
Inkomsten för återstående tid bestäms utifrån arbetsinkomsterna under granskningstiden. Enligt huvudregeln är granskningstiden de 5 kalenderåren som närmast föregår pensionsfallsåret.
I inkomsten för återstående tid beaktas
under granskningstiden.
Under granskningstiden ska pensionssökanden också ha haft pensionsberättigande arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna, för att också förmånsgrundande inkomster och pensionstid ska kunna beaktas i inkomsten för återstående tid. Om pensionstagaren under granskningstiden endast har förmånsgrundande inkomster eller pensionstid, är inkomsten för återstående tid noll. I lagen föreskrivs inget minimibelopp för arbetsinkomster som försäkrats under granskningstiden.
Inkomsten för återstående tid räknas som en genomsnittlig månadsinkomst, som fås genom att dividera inkomsterna under granskningstiden med antalet månader (60) som ingår i tiden i fråga. Divisorn är 60 även om det inte finns inkomster under varje år.
Inkomsten för återstående tid beräknas enligt de arbetspensionslagar enligt vilka inkomsterna som ingår i inkomsten för återstående tid har försäkrats, varje lag för sig. I pensionsbeslutet anges pensionen dock som en summa.
Inkomsten för återstående tid beräknas avvikande från huvudregeln, när det är fråga om
I inkomsten för återstående tid beaktas alla arbetspensionsförsäkrade arbetsinkomster som sökanden fått under granskningstiden. Från ArPL-, StaPL- och KomPL-löner före utgången av år 2016 görs ett avdrag för löntagarens pensionsförsäkringsavgift. Inget avdrag görs från SjPL-löner och företagararbetsinkomster. Från och med år 2017 görs inget avdrag för löntagarens arbetspensionsavgift från ArPL- eller OffPL-löner heller.
Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte i inkomsten för återstående tid. Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte heller i inkomsten för återstående tid, när pensionsfallet inträffar 30.12 eller 31.12. Också i det fallet räknas den återstående tiden från ingången av pensionsfallsåret.
Tillskottsavgift eller minskad pensionsförsäkringsavgift som företagare betalat året före pensionsfallsåret beaktas inte vid beräkningen av inkomsten för återstående tid. Då beaktas företagarens arbetsinkomst till den fastställda arbetsinkomstens belopp.
Arbetsinkomsterna justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då pensionen börjar.
I inkomsten för återstående tid beaktas inkomster som ligger till grund för förmåner till 100 procent. Föräldradagpenningar beaktas dock till det belopp som de är pensionsgrundande. I inkomsten för återstående tid beaktas föräldradagpenningar enligt följande:
De förmånsgrundande inkomsterna justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då pensionen börjar.
I inkomsten för återstående tid beaktas också följande förmåner, för vilka mottagaren inte tjänar in pension:
Som inkomst i inkomsten för återstående tid beaktas 1 456,68 euro i månaden (enligt 2018 års nivå).
Vid fastställande av inkomst för återstående tid enligt arbetspensionslagarna jämställs pensionsstöd med arbetsmarknadsstöd.
Som begynnelsedag för pensionsstöd som börjar 1.6.2017 eller senare år 2017 antecknas i registret 1.1.2017. Det beror på att pensionsstöd och arbetsmarknadsstöd anges som samma förmånsslag, och i fråga om oavlönade perioder ersätts den tidigare uppgiften från samma år om samma förmånsslag registreras på nytt för samma år. Om begynnelsedagen inte registrerades till årets början, skulle det i registret efter uppgiften om pensionsstöd inte finnas uppgifter om tiden med arbetsmarknadsstöd i början av året, fast uppgifterna kan behövas vid beräkning av eventuell senare invalidpension.
Om FPA efteråt korrigerar perioder med pensionsstöd eller arbetsmarknadsstöd under år 2017, kan det till följd av att begynnelsedagen för pensionsstöd registrerats till början av året finnas överlappande eller bristfälliga uppgifter i registret. Därför bör pensionssanstalten kontrollera uppgifterna om arbetsmarknadsstöd från år 2017, om personen ansöker om invalidpension efter år 2017 och uppger att hen får pensionsstöd.
Tiden för studier som lett till examen och tiden med vård av barn under tre år beaktas också i inkomsten för återstående tid. Som inkomst i inkomsten för återstående tid beaktas 1 456,68 euro i månaden (enligt 2018 års nivå).
Det är typiskt att de månader då betalningen av hemvårdsstöd börjat och slutat är ofullständiga. I inkomsten för återstående tid beaktas i fråga om dessa ofullständiga månader en kalkylmässig förmånsgrundande inkomst som divideras med 25 och multipliceras med antalet dagar för vilka förmånen betalats under dessa månader, såsom i fråga om intjänad pension.
Den förmån som sökanden tjänar in för en examen som hen avlägger under pensionsfallsåret beaktas i den pension som beviljas, om examen har avlagts före pensionsfallet. I pensioner som inbegriper återstående tid beaktas dock inte månaderna under pensionsfallsåret.
Om sökanden har avlagt examen efter pensionsfallet, beviljas förmånen i samband med följande pension som beviljas på nya grunder eller i ålderspensionen. Den kalkylmässiga studietiden beaktas inte heller i inkomsten för återstående tid i pension som beviljas nu.
Om en person har fått pension med återstående tid och efter att den upphört beviljas ny pension på nya grunder, beaktas tid med pension som inträffar under granskningstiden i inkomsten för återstående tid. I inkomsten för återstående tid i den nya pensionen beaktas inkomsten för återstående tid i en pension som upphört tidigare som inkomst. Inkomsten för återstående tid justeras med lönekoefficienten till nivån vid den tidpunkt då den nya pensionen börjar.
Om en person har fått specialpension för lantbruksföretagare (avträdelsestöd) och efter att den upphört beviljas ny pension, beaktas tid med pension som inträffar under granskningstiden i inkomsten för återstående tid. I inkomsten för återstående tid beaktas arbetsinkomsten för återstående tid i specialpensionen, men beloppet ska alltid kontrolleras hos LPA.
Om det under granskningstiden finns överlappande examens- och pensionstider, räknas tiden med pension bort från kalkylmässig studietid som hänför sig till granskningstiden. Om personen under granskningstiden har avlagt flera examina, räknas de kalkylmäissga studietiderna under granskningstiden först ihop. Högst 5 år studietid beaktas (granskningstidens längd). Efter det räknas överlappande pensionstid under granskningstiden bort från denna kalkylmässiga studietid. Efter denna beräkning reder man ut om det ännu går att lägga till studietid från en annan examen på så sätt att granskningstiden kan innehålla sammanlagt högst 60 månader pensionstid och studietid i inkomsterna för återstående tid.
Exempel: Inkomst för återstående tid enligt huvudregeln
Grunduppgifter:
År | Arbetsinkomsterna efter justering med lönekoefficienten och efter avdrag för löntagarens pensionsavgift, e/år | Förmånsgrundande inkomster efter justering med lönekoefficienten e/år | Sammanlagt e/år |
2012 | 34 500 | 0 | 34 500 |
2013 | 36 000 | 0 | 36 000 |
2014 | 35 600 | 0 | 35 600 |
2015 | 36 200 | 0 | 36 200 |
2016 | 15 000 | 20 000 | 35 000 |
2017 | 0 | 16 000 | 16 000 |
Inkomsten för återstående tid beräknas utifrån arbetsinkomsterna och de förmånsgrundande inkomsterna åren 2012-2016. Inkomster under pensionsfallsåret beaktas inte i inkomsten för återstående tid.
Inkomsterna är sammanlagt 177 300 euro. Inkomsten för återstående tid är 177 300 / 60 mån = 2 955 euro/mån
Exempel: Beräkning av inkomsten för återstående tid, när arbetstagaren under granskningstiden har arbetsinkomster inom den offentliga och den privata sektorn och förmånsgrundande inkomster
Inkomsten för återstående tid enligt OffPL och ArPL räknas separat utgående från de arbetsinkomster som försäkrats enligt respektive lag. De förmånsgrundande inkomsterna fördelas mellan OffPL och ArPL i samma proportion som arbetsinkomster försäkrats enligt respektive lag.
ArPL-andelen av de förmånsgrundande inkomsterna är 10 000/66 600 x 2 500 = 375,38 euro/mån
Inkomsten för återstående tid enligt ArPL är (10 000 + 375,38) / 60 = 172,92 euro/mån
ArPL-pensionen för återstående tid är 126 mån x 1,5 % x 172,92 / 12 = 27,23 euro/mån
OffPL-andelen av de förmånsgrundande inkomsterna är 56 600/66 600 x 2 500 = 2 124,62 euro/mån:
Inkomsten för återstående tid enligt OffPL är (56 600 + 2 124,62) / 60 = 978,74 euro/mån
OffPL-pensionen för återstående tid är 81 mån x 1,5 % x 978,74 / 12 = 99,10 euro/mån
Sammanlagt är pensionen för återstående tid 126,33 euro/mån.