Ohjeeseen on lisätty tieto siitä, että eläkelaitos voi keskeyttää eläkkeen maksamisen tai maksaa sen vaatimuksensa mukaisena, kunnes päätöksen poistamista koskeva asia on ratkaistu uudelleen.
Voimassa 27.11.2018 - 19.08.2019
Soveltamisohje, Julkaisuaika 27.11.2018 Julkisuus: Julkinen
Ohjeeseen on lisätty tieto siitä, että eläkelaitos voi keskeyttää eläkkeen maksamisen tai maksaa sen vaatimuksensa mukaisena, kunnes päätöksen poistamista koskeva asia on ratkaistu uudelleen.
Eläkelaitoksen päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, kunnes asia on ratkaistu lainvoimaisella päätöksellä. Sama koskee myös vilmapäätösyhdistelmää. Tämä tarkoittaa, että eläkelaitoksien päätökset voidaan panna täytäntöön, vaikka päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia.
Kun eläkelaitoksen päätös on tullut lainvoimaiseksi, päätös saadaan panna täytäntöön niin kuin riita-asiassa annettu lainvoimainen tuomio. Myös TELK:n lainvoimainen päätös saadaan panna täytäntöön niin kuin riita-asiassa annettu lainvoimainen tuomio.
Takaisinperintäpäätöksiä ei kuitenkaan käytännössä yleensä panna täytäntöön ennen päätösten lainvoimaiseksi tuloa.
TELK ja VakO voivat varsinaisen muutoksenhaun yhteydessä kieltää täytäntöönpanon tai määrätä alkaneen täytäntöönpanon keskeytettäväksi siitä huolimatta, että päätös on erityissäännöksen nojalla pantavissa välittömästä täytäntöön.
Muutoksenhakuelimien oikeus puuttua täytäntöönpanoon perustuu HLL:n 32 §:n 1 momentin yleiseen toimivaltasäännökseen. Kun valitus on tehty, muutoksenhakuelin voi
Jos päätös ei itsessään aseta pakkotäytäntöönpantavissa olevaa velvoitetta, ei päätökseen voida soveltaa päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä ja keskeyttämistä koskevaa säännöstä. Tällainen on esimerkiksi TyEL:n 149 §:n mukainen ulkomaisen työnantajan vakuuttamisvelvollisuudesta vapauttamista koskeva hylkäävä päätös. (TELK/609/3099/2009, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa)
Muutoksenhakuelin voi kieltää tai keskeyttää täytäntöönpanon vasta, kun valitus on tehty. Pyyntö täytäntöönpanon kieltämisestä tai keskeyttämisestä voidaan esittää samalla, kun varsinainen valitus tehdään tai myöhemmin valituksen ollessa vireillä.
Yleensä kielto- tai keskeytyspyynnön tekee asianosainen, mutta myös muutoksenhakuelimellä on asiassa oma-aloitteinen toimivalta. Valituksen asiakirjoista tai muutoinkin voi ilmetä, että täytäntöönpanon kielto tai keskeytys on aiheellista valituksen tarkoituksen toteuttamiseksi. Muutoksenhakuelimet käsittelevät kielto- ja keskeytyshakemukset kiireellisinä.
Määräys täytäntöönpanon kieltämisestä tai keskeyttämisestä on erikseen valituskelpoinen, jollei pääasiassa annetusta ratkaisusta valittaminen ole kielletty. Valituskelpoinen on myös erillinen päätös, jolla täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskeva pyyntö on hylätty.
Valitus täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskevasta päätöksestä ei kuitenkaan estä tämän päätöksen täytäntöönpanoa, ellei päätöksen tehnyt muutoksenhakuelin tai päätöksestä tehtyä valitusta käsittelevä muutoksenhakuelin toisin päätä. Jos täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskeva ratkaisu annetaan vasta lopullisen päätöksen yhteydessä, valitetaan täytäntöönpanon kieltämistä tai keskeyttämistä koskevasta ratkaisusta valittamalla lopullisesta päätöksestä.
Asian käsittelyn lopettavassa päätöksessä muutoksenhakuelimen on tarvittaessa lausuttava täytäntöönpanoa koskevan määräyksen voimassaolosta. Jos päätöksestä saa valittaa, päätöksessä voidaan määrätä, että täytäntöönpanoa koskeva määräys on voimassa, kunnes päätös on lainvoimainen tai ylempi muutoksenhakuelin määrää toisin. Päätöksen täytäntöönpanon kieltämis- tai keskeyttämismääräys on näin ollen voimassa, kunnes valitus on lainvoimaisella päätöksellä ratkaistu, ellei muutoksenhakuelin toisin määrää.
Jos muutoksenhakuelin päätöksen kumotessaan palauttaa tai siirtää asian uudelleen käsiteltäväksi, muutoksenhakuelin voi samalla määrätä, että kumottua päätöstä on edelleen noudatettava, kunnes asia ratkaistaan tai asiaa käsittelevä viranomainen määrää toisin.
TELK ja VakO eivät voi ylimääräisen muutoksenhaun yhteydessä käsitellä täytäntöönpanon keskeyttämis- tai kieltopyyntöä, koska TELK:n ja VakO:n toimivaltaan kuuluvassa asiassa ei sovelleta HLL:n 11 luvun säännöksiä ylimääräisestä muutoksenhausta.
X oli hakenut MYEL-päätöksen poistamista ja samalla pyytänyt ulosoton keskeytystä. Vakuutusoikeus jätti keskeytyshakemuksen toimivaltaansa kuulumattomana tutkimatta. (VakO 2065/2002, päätöslyhennelmä ei ole Säädöspalvelussa)
Korkein hallinto-oikeus voi antaa täytäntöönpanoa koskevan määräyksen HLL:n 32 §:n mukaisesti, kun korkein hallinto-oikeus käsittelee VakO:n päätöksen purkamista koskevaa asiaa. Näin ollen korkein hallinto-oikeus voi esimerkiksi kieltää päätöksen täytäntöönpanon tai keskeyttää sen.
Eläkelaitoksen määräämä työeläkevakuutusmaksu ja korotettu työeläkevakuutusmaksu, eli laiminlyöntikorotus (myös pakkovakuutuksen yhteydessä), viivästyskorkoineen ovat suoraan ulosottokelpoisia.
Työeläkevakuutusmaksun ja korotetun työeläkevakuutusmaksun perinnästä säädetään verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007). Saatavien perinnästä säädetään lisäksi saatavien perinnästä annetussa laissa (513/1999).
Työeläkevakuutusmaksu saadaan ulosmitata, vaikka maksuunpano ei ole tullut lainvoimaiseksi (L verojen ja maksujen täytäntöönpanosta, 4 §). Perustevalituskaan ei keskeytä työeläkevakuutusmaksujen perimistä, vaan maksut on maksettava valituksesta huolimatta.
Työeläkevakuutusmaksun määräämistä tai maksuunpanoa koskevaa valitusta tai perustevalitusta käsittelevän muutoksenhakuelimen tulee pyynnöstä tai omasta aloitteestaan kieltää saatavan ulosotto tai määrätä ulosotto keskeytettäväksi. Työnantaja tai yrittäjä voi pyytää perinnän keskeytystä tai kieltoa muutoksenhakuelimeltä, joka käsittelee valitusta. Edellytyksenä on, että valitus tai oikaisuvaatimus ei ole ilmeisen aiheeton. (L verojen ja maksujen täytäntöönpanosta 12 §)
Jos työeläkevakuutusmaksu ei ole vielä mennyt ulosottoon, työeläkevakuutusmaksun maksuunpano voidaan kieltää tai keskeyttää HLL:n säännösten perusteella (ks. Päätöksen täytäntöönpanon kieltäminen ja keskeyttäminen -kohta).
Eläkelaitos voi keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon samalla, kun eläkelaitos
Eläkelaitos voi väliaikaisesti keskeyttää täytäntöönpanon, kun eläkelaitos siirtää valituksen muutoksenhakuelimen käsiteltäväksi.
Jos eläkelaitos keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon, täytäntöönpanon keskeytyksestä on hyvä mainita muutoksenhakuelimelle annettavassa lausunnossa.
Jos yrittäjä hakee muutosta YEL:n perusteella annettuun työeläkevakuutusmaksun perintää koskevaan päätökseen, eläkelaitos voi keskeyttää työeläkevakuutusmaksun perinnän siksi aikaa, että muutoksenhaku on käsitelty, jos muutoksenhakuelimen ratkaisulla voi olla vaikutusta työeläkevakuutusmaksuun.
Jos yrittäjä hakee eläkettä, eläkelaitos voi niin ikään keskeyttää työeläkevakuutusmaksun perinnän, kunnes eläkehakemus on ratkaistu, jos ratkaisulla voi olla vaikutusta työeläkevakuutusmaksuun.