Utredning av uppgifter som gäller anställningar och oavlönade perioder kan fördela sig på pensionsanstalten och den arbetstagare eller företagare som krävt utredning av uppgifter. Pensionsanstalten är skyldig att reda ut uppgifter för de sex kalenderår som föregår året då arbetspensionsutdraget utfärdats. För uppgifter äldre än det är det arbetstagaren eller företagaren som är utredningsskyldig.
Om inget arbetspensionsutdrag har utfärdats, fördelas utredningsskyldigheten på ett annat sätt.
Pensionsanstaltens skyldighet att utreda uppgifterna
Enligt arbetspensionslagarna är pensionsanstalten skyldig att på arbetstagarens eller företagarens begäran retroaktivt för de sex kalenderår som föregår året då arbetspensionsutdraget getts reda ut riktigheten hos uppgifterna i arbetspensionsutdraget.
Utredningsskyldigheten gäller inte
- beloppet på intjänade pension.
- företagarverksamhet
- totalarbetsinkomsten från företagarverksamheten.
När pensionsanstalten utreder riktigheten hos uppgifter under de sex senaste åren före utdraget utfärdats, sköter pensionsanstalten utredningen och skaffar tillgängliga uppgifter, såsom skatteuppgifter och andra sådana myndighetsuppgifter som den har rätt att ta del av. Arbetstagaren och företagaren ska vid behov lägga fram en sådan utredning om grunderna för sitt yrkande som skäligen kan krävas av honom eller henne.
Före år 2012 hade pensionsanstalten inte skyldighet att reda ut uppgifter retroaktivt för en längre tid än de fem kalenderår som föregick utfärdandet av pensionsutdraget (RP 74/2011 rd).
Arbetstagarens eller företagarens skyldighet att utreda uppgifter
Om arbetstagaren eller företagaren före de sex år som föregår utfärdandet av utdraget har haft sådana inkomster eller förmåner som berättigar till pension, och som inte på rätt sätt beaktats som pensionsberättigande, ska han eller hon framvisa ostridiga bevis över dem. Pensionsanstalten ska på basis av de ostridiga bevisen ta i beaktande uppgifterna retroaktivt för denna tid.
Kravet på ostridiga bevis
Med ostridiga bevis avses en utredning av anställningens existens och inkomsterna av anställningen, som ligger till grund för att inkomsterna ska kunna beaktas i beräkningen av pensionen. Om det är fråga om inkomster enligt APL före 1.1.2005, förutsätter ostridiga bevis också en utredning av anställningens längd.
En motsvarande utredning kan arbetstagare och företagare visa över inkomster som ligger till grund för förmåner som de fått under oavlönader perioder eller t.ex. över avlagd examen.
Som ostridiga bevis godkänns bl.a.
- löneintyg och arbetsintyg som arbetstagaren fått under anställningstiden eller när en anställning upphörde.
- matrikelutdrag
- skatteuppgifter
- beslut om lönegaranti i fråga om den lön som beviljats enligt beslutet om tidsperioden
- domstolars lagakraftvunna beslut om lön eller anställningstid som omfattas av arbetspensionslagarna.
Som ostridiga bevis på försäkringslön duger t.ex. kommenderingsavtal eller motsvarande redogörelse för arbetets karaktär jämfört med motsvarande arbete i Finland.
I fråga om oavlönade perioder kan som ostridiga bevis godkännas bl.a. beslut om förmån och examensintyg.
Bedömningen av ostridiga bevis innebär dock att det i varje enskilt fall bedöms om bevisen är tillräckliga. Det avgörs av den pensionsanstalt som har skyldigheten att utreda riktigheten hos de uppgifter som påverkar rätten till pension och utfärda ett beslut om den.
I anvisningen "Utredning av anställningsuppgifterna och oavlönade perioder då arbetspensionsutdrag inte skickats" berättas hur utredningsskyldigheten fördelar sig då personen inte fått ett arbetspensionsutdrag under utredningsåret utan något år tidigare än detta.