Ohjetta on muutettu, koska sähköisten asiontipalvelujen järjestämisestä ei säädetä enää asiointilaissa vaan laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.
Voimassa 01.10.2019 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.10.2019 Julkisuus: Julkinen
Ohjetta on muutettu, koska sähköisten asiontipalvelujen järjestämisestä ei säädetä enää asiointilaissa vaan laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta.
Laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003, AsiointiL) säädetään viranomaisten ja viranomaisten asiakkaiden oikeuksista, velvollisuuksista ja vastuista sähköisessä asioinnissa.
Jollei muualla lainsäädännössä ole toisin säädetty, asiointilakia sovelletaan sähköiseen vireillepanoon, käsittelyyn ja päätöksen tiedoksiantoon
Tuomioistuinasialla tarkoitetaan myös erityistuomioistuimissa, kuten VakO:ssa, käsiteltäviä asioista sekä hallintoasioiden muutoksenhakua hallintoviranomaisessa tai muussa lainkäyttöelimessä, kuten TELK:ssa.
Lakia sovelletaan sähköiseen asiointiin myös silloin, kun hallintoasian käsittely on muun kuin julkisyhteisön tehtävänä. Näin ollen lakia sovelletaan myös eläkelaitoksissa ja Eläketurvakeskuksessa.
Asiointilaki on toissijainen. Työeläkelaeissa ei ole erityissäännöksiä asiointilakiin nähden.
Sähköisten asiointipalvelujen järjestämisestä ja saatavuuden turvaamisesta säädetään digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetussa laissa (306/2019).
Viranomaisen tulee ilmoittaa sopivalla tavalla sähköisessä asioinnissa käytettävät yhteystietonsa.
Jos oikaisuvaatimus tai valitus voidaan tehdä viranomaiselle myös sähköisesti, yhteystieto sähköisen oikaisuvaatimuksen tai valituksen tekemiseen on ilmoitettava oikaisuvaatimus- tai valitusosoituksessa.