Ohjeen viittaukset hallintolainkäyttölakiin on päivitetty viittauksiksi lakiin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.
Voimassa 01.01.2020 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.01.2020 Julkisuus: Julkinen
Ohjeen viittaukset hallintolainkäyttölakiin on päivitetty viittauksiksi lakiin oikeudenkäynnistä hallintoasioissa.
Viranomainen voi hallintoasiaa käsitellessään käyttää selvityskeinona myös suullista kuulemista.
Todistajaa voidaan kuulla vakuutuksen nojalla ja suullisesti asianosaista.
Viranomainen voi oma-aloitteisesti päättää kuulla todistajia suullisesti. Asianosainen voi myös esittää suullista kuulemista koskevan pyynnön.
Asianosaisilla, joita asiassa tehtävä päätös välittömästi koskee, on oikeus:
Virka-apua suullisten todistuskeinojen käyttämiseksi antaa se hallinto-oikeus, jossa todistajan tai asianosaisen kuuleminen voi tapahtua soveliaimmin. Tuomioistuimen käsiteltävässä oikeushallintoasiassa kuulemisen toimittaa asianomainen tuomioistuin.
Todistajan esteellisyydestä sekä todistajan ja asianosaisen oikeudesta kieltäytyä todistamasta on voimassa, mitä laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa säädetään.
Työeläkelaeissa on erityissäännös todistajien kuulusteluttamisesta. Eläkelaitoksella ja Eläketurvakeskuksella on oikeus kuulusteluttaa todistajia käräjäoikeudessa omasta aloitteestaan tai asianosaisen pyynnöstä käsiteltävänä olevan asian selvittämistä varten.
Todistajalle maksettavaan korvaukseen sovelletaan, mitä valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista annetussa laissa (666/1972) säädetään. Korvaus maksetaan viranomaisen käytettävissä olevista varoista. Jos siihen on syytä, viranomainen voi velvoittaa asianosaisen kokonaan tai osaksi korvaamaan viranomaiselle viranomaisen varoista maksettavat korvaukset.