Ohjeen rahamäärät on päivitetty vuoden 2020 tasoon.
Voimassa 01.01.2020 - 31.12.2020
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.01.2020 Julkisuus: Julkinen
Ohjeen rahamäärät on päivitetty vuoden 2020 tasoon.
Eläkkeensaajan työkyvyttömyyseläkeoikeudessa ja eläkkeen määrässä voi tapahtua muutoksia eläkkeen myöntämisen jälkeen. Usein muutokset johtuvat pääasiassa
Muutokset voivat johtua myös esimerkiksi
Eläkkeensaajan oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen tarkistetaan, jos eläkkeensaajan työkyky muuttuu.
Oikeus työkyvyttömyyseläkkeeseen tarkistetaan
Eläkkeensaajan työkyvyn muuttumista ja palautumista arvioitaessa otetaan huomioon eläkkeensaajan työansioissa tapahtuneet muutokset.
Eläkkeensaajalla ei ole oikeutta täyteen työkyvyttömyyseläkkeeseen, jos eläkkeensaajan työansiot ovat enemmän kuin 40 % työkyvyttömyyden alkamista edeltävästä vakiintuneesta keskiansiosta.
Eläkkeensaajalla ei ole oikeutta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen, jos eläkkeensaajan työansiot ovat enemmän kuin 60 % työkyvyttömyyden alkamista edeltävästä vakiintuneesta keskiansiosta.
Edellytyksenä on lisäksi, ettei ansiorajan ylitys ole aivan tilapäistä (hallituksen esitys 45/2005 vp.).
Vakiintunut keskiansio on yleensä tulevan ajan ansio. Vakiintunut keskiansio voi myös olla muu kuin tulevan ajan ansio, jos tulevan ajan ansio ei vastaa eläkkeensaajan aikaisemman työhistorian ansiotasoa.
Työkyvyttömyyseläkkeensaajan ansiorajoissa tulee ottaa huomioon työhönpaluun edistämislaissa säädetyt ansiorajat.
Työhönpaluun edistämislaki on määräaikaisesti voimassa 1.1.2010 – 31.12.2020.
Täyden työkyvyttömyyseläkkeensaajan ansioraja on
Osatyökyvyttömyyseläkkeensaajan ansioraja on
Eläkkeensaajan työkyvyn muutosta ei voida arvioida pelkästään eläkkeensaajan työansioiden perusteella. Työkyvyn muutoksen arvioinnissa tulee huomioida myös muita asioita.
Muita asioita ovat esimerkiksi
Muutos työkyvyttömyyseläkkeeseen voidaan tehdä ajassa eteenpäin tai takautuvasti.
Takautuvasti muutos työkyvyttömyyseläkkeeseen voidaan tehdä enintään 2 vuodelta. 2 vuoden aika lasketaan eläkkeensaajan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.
Eläkelaitos voi katsoa työhönpaluun epäonnistuneeksi, jos
Työhönpaluun epäonnistuminen voi ilmetä esimerkiksi runsaina sairauspoissaoloina.
Lyhyehköä työskentelyjaksoa voidaan pitää työkokeiluna silloin, kun työntekijä ei ole selvinnyt työstään.
Työkokeiluksi katsotun työskentelyn jälkeen työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää keskeytyksettä aikaisemman työkyvyttömyyseläkkeen päättymisestä.
Osatyökyvyttömyyseläke muutetaan täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi, jos eläkkeensaajan työkyky muuttuu niin, että täyden työkyvyttömyyseläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät. Edellytyksenä on, että muutoksen työkyvyssä arvioidaan kestävän vähintään 1 vuoden ajan.
Eläkelaitos voi harkita osatyökyvyttömyyseläkkeen muuttamista täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi, jos osatyökyvyttömyyseläkkeen saajan työansiot ovat alle 40 % vakiintuneesta keskiansiosta tai osatyökyvyttömyyseläkkeen saaja ei ole työssä. Tällöin kuitenkin edellytetään, että eläkkeensaajan työkyvyssä on tapahtunut muutos.
Eläkkeensaajan tulee hakea osatyökyvyttömyyseläkkeen muuttamista täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi.
Täysi työkyvyttömyyseläke myönnetään työkyvyn muutosta seuraavan kuukauden alusta, jollei osatyökyvyttömyyseläkkeen saajalle ole vahvistettu ensisijaisuusaikaa.
Jos osatyökyvyttömyyseläkkeen saajalle on vahvistettu ensisijaisuusaika, täysi työkyvyttömyyseläke myönnetään ensisijaisuusajan päättymisen jälkeen. Osatyökyvyttömyyseläkettä maksetaan täyden työkyvyttömyyseläkkeen alkamiseen saakka.
Osatyökyvyttömyyseläke voidaan muuttaa täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi enintään 2 vuodelta takautuvasti. Tämä 2 vuoden aika lasketaan eläkkeensaajan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.
Jos eläkkeensaaja on työskennellyt yksityisen alan työsuhteessa julkisten alojen työeläkelain mukaisen osatyökyvyttömyyseläkkeen rinnalla, eläkkeensaajalle ei voida myöntää työkyvyttömyyseläkettä yksityisen alan työsuhteen perusteella silloin, kun osatyökyvyttömyyseläke muuttuu täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi.
Eläkkeensaajalla on oikeus saada yksityisen alan työsuhteesta karttunut eläke hakemuksesta
Osatyökyvyttömyyseläke voidaan muuttaa täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi (kuntoutustueksi) työeläkekuntoutuksen ajalta.
Työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi maksetaan kuntoutuskorotus.
Vaikka kuntoutus kestäisi vuotta lyhyemmän ajan, osatyökyvyttömyyseläke voidaan muuttaa täydeksi työkyvyttömyyseläkkeeksi samalle ajalle.
Täysi työkyvyttömyyseläke muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi, jos eläkkeensaajan työkyky muuttuu niin, että eläkkeensaajalla on oikeus saada osatyökyvyttömyyseläkettä. Edellytyksenä on, että muutoksen työkyvyssä arvioidaan kestävän vähintään vuoden ajan.
Täysi työkyvyttömyyseläke muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi yleensä eläkkeensaajan ansiotulojen vuoksi. Täysi työkyvyttömyyseläke tai täysi kuntoutustuki muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi, jos eläkkeensaajan ansiotulot ovat yli 40 %, mutta alle 60 % vakiintuneesta keskiansiosta.
Eläkkeensaajan ansiotulojen lisäksi työkyvyn muutoksen arvioinnissa tulee huomioida myös muita, esimerkiksi lääketieteellisiä seikkoja.
Kun täysi työkyvyttömyyseläke muuttuu osatyökyvyttömyyseläkkeeksi, eläkkeen määrä muuttuu vastaavasti eli pienenee puoleen. Eläkettä ei siis lasketa uudestaan.
Täysi työkyvyttömyyseläke muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi työkyvyn muutosta seuraavan kuukauden alusta.
Täysi työkyvyttömyyseläke voidaan muuttaa osatyökyvyttömyyseläkkeeksi enintään 2 vuodelta takautuvasti. Tämä 2 vuoden aika lasketaan eläkkeensaajan tarkistushakemusta tai eläkelaitoksen tarkistustoimenpiteisiin ryhtymistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.
Täysi työkyvyttömyyseläke muutetaan osatyökyvyttömyyseläkkeeksi keskeyttämisajankohdasta lukien silloin, kun työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen on ollut keskeytettynä ennen muutospäätöksen tekemistä.
Eläkelaitoksen tulee selvittää henkilön oikeus ammatilliseen kuntoutukseen, kun eläkelaitos arvioi henkilön työkyvyttömyyseläkeoikeuden muutoksia.
Eläkelaitos antaa ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, jos ammatillisen kuntoutuksen edellytykset täyttyvät.
Eläkelaitoksen tulee lisäksi varmistaa, että henkilön mahdollisuudet muun lainsäädännön mukaiseen kuntoutukseen on selvitetty.