Penningbeloppen har uppdaterats enligt nivån 2020. Dessutom har anvisningen kompletterats med uppgifter om att aktiveringsmodellen upphör 1.1.2020 och att pensionsstödet utvidgas.
Voimassa 01.01.2020 - 16.07.2020
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.01.2020 Julkisuus: Julkinen
Penningbeloppen har uppdaterats enligt nivån 2020. Dessutom har anvisningen kompletterats med uppgifter om att aktiveringsmodellen upphör 1.1.2020 och att pensionsstödet utvidgas.
Vid arbetslöshet betalas inkomstrelaterad dagpenning, grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd.
Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas till slutet av den månad då personen fyller 65 år. För inkomstrelaterad dagpenning tillväxer pension ända till utgången av den månad då personen uppnår den lägsta pensionsåldern för sin åldersklass.
Grunden för arbetslöshetsdagpenningarna är månadsbaserad. Dagsinkomsten fås då förmånsgrunden divideras med 21,5, vilket är genomsnittet för antalet dagar i månaden som det betalas inkomstrelaterad dagpenning för.
Vid beräkningen av den intjänade pensionen beaktar man 75 procent av den förmånsgrundande inkomsten. Vid fastställandet av inkomsten för återstående tid beaktar man den förmånsgrundande inkomstens belopp till 100 procent.
Den inkomstrelaterade dagpenningen betalas som lika stor som grunddagpenningen, om de förmånsgrundande inkomsterna understiger ett visst gränsbelopp. Förmånsgrunden beaktas då till sitt verkliga belopp, dvs. det finns ingen minimiförmånsgrund för pensionstillväxten.
Inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning som fastställs enligt nya inkomstuppgifter uppgår till minst 80 procent av tidigare betald inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning. Om en ny dagpenning vore mindre än 80 procent av den tidigare dagpenningen och dagpenningen fastställs enligt denna 80 procentsregel, används som förmånsgrund den kalkylerade inkomst som vid uträkningen av arbetslöshetsdagpenning skulle resultera i en förmånsnivå på 80 procent.
Den inkomstrelaterade dagpenningen kan betalas med en förhöjd inkomstrelaterad del för sådan tid då mottagaren deltar i sysselsättningsfrämjande aktiviteter. Pensionen tillväxer på samma sätt som när man får normal dagpenning. Med tanke på pensionstillväxten är den förhöjda inkomstrelaterade delen likadan dagpenning som den egentliga dagpenningen.
Från och med början av år 2020 slopas aktiveringsmodellen inom utkomstskyddet för arbetslösa (trädde i kraft i början av år 2018). Efter det följs inte aktiviteten längre upp enligt modellen för en person som får arbetslöshetsförmån och aktiveringsmodellen sänker inte arbetslöshetsförmånerna från och med 1.1.2020. En eventuell nedsatt dagpenning inverkade inte på intjäningen av pension av den inkomstrelaterade dagpennningen, eftersom säkningen gällde full arbetslöshetsdagpenning, inte den förmånsgrundande inkomsten. Självrisktiden för arbetslöshetsdagpenningen ändras inte i början av år 2020 och är således fortfarande fem vardagar, så som den varit från och med början av år 2018.
Också arbetslöshetsdagpenningar som Finlands Bank har betalat utgör pensionsgrundande tid med inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning. De är sekundära i förhållande till ersättningar enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Detta innebär att en förmån från Finlands Bank inte betalas till den som får ersättning från en arbetslöshetskassa.
Grunderna för hur arbetslöshetsförmåner från Finlands Bank fastställs är i regel samma som i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Förmånen betalas för 500 kalenderdagar under högst 4 år. Dessutom kan den som blir arbetslös i en viss ålder få förmånen som fortlöpande ersättning fram till sin pensionsålder. Förmånsgrunden består av månadslönen före arbetslösheten.
Dagarna med arbetslöshetsförmån från Finlands Bank omräknas i intjäningsregistret med koefficienten 21,5 / 30 så att de motsvarar förmånsdagarna enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. De syns i registret och används på samma sätt som motsvarande arbetslöshetsdagar enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
FPA betalar ut grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd (också pensionsstöd) enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Arbetsmarknadsstödet kan betalas också som sysselsättningsbonus eller integrationsstöd. De baserar sig inte på inkomster och är sålunda inte med vid beräkningen av intjänad pension. Förmånerna tas ändå med vid fastställandet av inkomsten för återstående tid.
Vid fastställande av inkomst för återstående tid jämställs pensionsstöd med arbetsmarknadsstöd.
Som begynnelsedatum på pensionsstöd som börjar 1.10.2019 eller senare under år 2019 antecknas 1.1.2019 i registret, så som för 2017 års pensionsstöd för vilka pensionsstöd som börjat 1.6.2017 eller senare, i registret fick 1.1.2017 som begynnelsedatum. Det beror på att pensionsstöd och arbetsmarknadsstöd anmäls på samma förmånsslag och i fråga om oavlönade perioder ersätter ett förmånsslag som anmälts under ett år en tidigare uppgift om samma förmånsslag som anmälts under samma år. Om begynnelsedatumet inte tvingades till årets början, skulle det i registret efter anmälning av pensionsstödet inte längre finnas uppgifter om tiden med arbetsmarknadsstöd i början av året som kan behövas vid beräkning av eventuell senare invalidpension.
Om FPA efteråt korrigerar uppgifter om perioder med pensionsstöd eller arbetsmarknadsstöd år 2017, kan det på grund av den tvingade begynnelsedagen uppstå överlappande eller bristfälliga uppgifter i registret. Därför bör pensionsanstalten kontrollera uppgifterna om arbetsmarknadsstöd år 2017, om personen efter år 2017 ansöker om invalidpension och uppger att hen får pensionsstöd.
När inkomsten för återstående tid fastställs utgör grunden för dessa förmåner 1 514,28 euro (enligt nivån 2020) för varje hel månad. En hel månad anses omfatta 21,5 förmånsdagar. Om förmån har betalats för t.ex. 10 dagar, är den förmånsgrundande inkomsten 1 514,28 euro / 21,5 x 10 = 704,32 euro.
FPA:s utbildningsförmåner slopades 1.1.2010. Nya förmåner har inte beviljats efter detta. Med stöd av en övergångsbestämmelse betalas ändå de utbildningsförmåner som beviljats innan lagen trädde i kraft även ut för tiden efter 1.1.2010. Utbildningsförmåner som betalats efter 1.1.2010 beaktas vid fastställandet av inkomster för återstående tid.
Arbetslöshetsförmån kan betalas jämkad om personen är delvis sysselsatt, då igen en del av socialförmånerna minskar på arbetslöshetsförmånens belopp.
Om en förmån har betalats till jämkat eller minskat belopp, beaktas den förmånsgrundande inkomsten i samma proportion som den betalda förmånens andel av den fulla förmånen. Så här görs vid fastställandet av både den intjänade pensionen och den återstående tiden.
Inkomstrelaterad dagpenning omfattar också eventuella barnförhöjningar. De beaktas vid uträkningen av relationstalet både i den förmån som betalas ut och i den fulla förmånen.
När man räknar ut relationstalet för icke-inkomstrelaterade arbetslöshetsförmåner beaktas den fulla förmånen som divisor utan eventuell barnförhöjning. Barnförhöjning kan dock ingå i den förmån som betalas ut, dvs. i dividenden. Om den förmån som betalas på grund av detta skulle överstiga beloppet för full förmån, är den inkomst som beaktas i inkomsten för återstående tid dock högst 100 procent av förmånsgrunden.
Arbetsmarknadsstöd som minskats till följd av behovsprövning eller boende i föräldrars hushåll beaktas i inkomsten för återstående tid likaså i samma proportion som det betalda arbetsmarknadsstödets andel av fullt stöd.
Om arbetslöshetsdagpenningen till en person till följd av aktiveringsmodellen betalas nedsatt med 4,65 procent för 65 dagar, är detta nedsatta belopp beloppet av full dagpenning, som den jämkade eller minskade förmånen jämförs med.
Förmånsgrundande inkomst:
0,48 x 2 438 euro / 21,5 x 150 = 8 164,47 euro.
Som pensionsgrundande inkomst beaktas 75 procent av den förmånsgrundande inkomsten.
Den intjänade pensionen:
0,75 x 8 164,47 euro 1,5 x % / 12 = 7,65 euro/mån
Som förmånsgrund används 1413,75 euro per månad. Dagsinkomsten fås genom att dela beloppet med 21,5.
Den förmånsgrundande inkomst som ska beaktas i inkomsten för återstående tid är alltså
200 x 0,4138 x 1 413,75 / 21,5 = 5 441,95 euro.