Penningbeloppen har uppdaterats till nivån enligt år 2020.
Voimassa 01.01.2020 - 31.12.2020
Soveltamisohje, Julkaisuaika 01.01.2020 Julkisuus: Julkinen
Penningbeloppen har uppdaterats till nivån enligt år 2020.
Arbetsinkomsterna inverkar på rehabiliteringspenningens belopp:
Under tiden med rehabiliteringspenning får arbetsinkomsterna vara 834,75 euro i månaden (enligt nivån år 2020) utan att det inverkar på rehabiliteringspenningens belopp.
Pensionsanstalten ska vid behov justera beloppet på rehabiliteringspenningen.
Pensionsanstalten kan justera beloppet på rehabiliteringspenningen också retroaktivt.
Pensionsanstalten kan justera rehabiliteringspenningen retroaktivt för högst två år beräknat från kalendermånaden närmast efter den då rehabiliteringsklienten ansökt om justering eller pensionsanstalten vidtagit justeringsåtgärder.
Full rehabiliteringspenning kan justeras till partiell rehabiliteringspenning eller en partiell rehabiliteringspenning kan ändras till full rehabiliteringspenning.
Granskningsperioden för arbetsinkomster omfattar 6 månader.
Om rehabiliteringsklientens inkomster varierar på så sätt att han eller hon tidvis har rätt till full rehabiliteringspenning och tidvis till partiell rehabiliteringspenning, justeras beloppet på rehabiliteringspenningen inte månatligen. Det räcker med att rehabiliteringspenningens belopp granskas med 6 månaders mellanrum (Tolkningsgruppens ståndpunkt 17.12.2003).
Om en rehabiliteringsklient som får invalidpension arbetar under rehabiliteringen, har han eller hon rätt att av den stabiliserade medelinkomst som han eller hon hade före arbetsoförmögenheten förtjäna
Under tiden med invalidpension kan man alltid ha arbetsinkomster till beloppet av 834,75 euro i månaden (nivån enligt år 2020), utan att det har inverkan på rehabiliteringspenningens belopp.
Full invalidpension ändras till delinvalidpension om arbetsinkomsterna överstiger 40 procent men ligger under 60 procent av den stabiliserade medelinkomsten.
Om arbetsinkomsterna under minst tre månader och högst två år utan avbrott varit över 60 procent av den stabiliserade medelinkomsten, avbryts utbetalningen av invalidpensionen och pensionen lämnas vilande. Om arbetsinkomsterna i minst två år utan avbrott tid överstiger 60 procent av den stabiliserade medelinkomsten, dras invalidpensionen in.
På rehabiliteringsförmånerna tillämpas bestämmelserna om utbetalning av invalidpension, avbrott av utbetalning, återkrav och bestämmelser som gäller förmånstagarens anmälningsplikt.
Rehabiliteringsklienten ska anmäla till pensionsanstalten om sådana förändringar som inverkar på rätten till rehabiliteringsförmån eller som inverkar på det förmånsbelopp som betalas ut.
Inkomstgränsen som finns i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete tillämpas också på rehabiliteringsförmåner. Rehabiliteringsklienten får alltid tjäna 834,75 euro i månaden (nivån enligt år 2020) utan att arbetsinkomsterna har inverkan på utbetalningen av rehabiliteringsförmånen.
Enligt lagen om främjande av återgång i arbete har invalidpensionstagare rätt att tjäna in 834,75 euro i arbetsinkomster i månaden (enligt nivån år 2020) vid sidan av invalidpensionen utan att utbetalningen av invalidpensionen avbryts eller dras in. Denna inkomstgräns tillämpas också på rehabiliteringspenning och invalidpension som innehåller rehabiliteringstillägg.