Anvisningen har uppdaterats med uppgifter om stöd vid epidemi och en precisering om att pension tillväxer på basis av dagpenning enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar.
Voimassa 25.09.2020 - 21.07.2022
Soveltamisohje, Julkaisuaika 26.10.2020 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har uppdaterats med uppgifter om stöd vid epidemi och en precisering om att pension tillväxer på basis av dagpenning enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar.
På basis av kortvarig arbetsoförmåga kan det betalas ut dagpenning enligt sjukförsäkringslagen (sjukdagpenning). Sjukdagpenning kan också betalas som partiell sjukdagpenning, som uppgår till hälften av full sjukdagpenning. Specialvårdspenning kan betalas för vård av ett sjukt barn och den fastställs på samma sätt som sjukdagpenningen.
Till företagare som har en FöPL-försäkring i kraft när arbetsoförmågan inträder, betalas ersättning för självrisktiden enligt sjukdagpenningslagen. Ersättningen betalas till självrisktidens slut, med undantag av den dag då arbetsoförmågan inträder. Denna ersättning för företagares självrisktid räknas med i pensionstillväxten för oavlönade perioder som sjukdagpenning.
Vid olycksfall i arbetet betalas dagpenning enligt följande lagar:
På grund av trafikskada betalas ersättning för inkomstbortfall enligt trafikförsäkringslagen.
Dagpenning vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfall om den försäkrade för att förhindra spridningen av en smittsam sjukdom har förordnats att bli borta från sitt arbete, hållas isolerad eller hållas i karantän. Dagpenning betalas också till vårdnadshavaren för ett barn under 16 år vid smittsam sjukdom om barnet har förordnats att stanna hemma på grund av en smittsam sjukdom och vårdnadshavaren därför inte kan förvärvsarbeta.
Dagpenningsperioder enligt sjukförsäkringslagen är arbetspensionsgrundande. Pensionen tillväxer också på basis av donationsdagpenning som är jämförbar med sjukdagpenningen och som har betalats med stöd av lagen om avskiljande av mänskliga organ och vävnader för medicinska ändamål. Dessa fastställs på samma sätt som sjukdagpenningen.
Förmånsgrunden för sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen är årsbaserad. Dagsinkomsten fås genom att arbetsinkomsten enligt sjukförsäkringslagen divideras med 300.
Om rätten till dagpenning börjar 1.1.2020 eller senare, grundar sig dagpenningen på årsinkomsten. När den intjänade pensionen räknas ut beaktas 62 procent av den förmånsgrundande inkomsten för den del som dagpenningen har betalats till arbetstagaren själv.
Om rätten till dagpenning har börjat under år 2019 grundar sig dagpenningen på den beskattade arbetsinkomsten och vid beräkningen av den intjänade pensionen beaktas 65 procent av den förmånsgrundade inkomsten för den del som dagpenningen har betalats till arbetstagaren själv. När inkomsten för återstående tid fastställs, beaktas den förmånsgrundande inkomsten till fullt belopp.
Partiell sjukdagpenning uppgår till hälften av sjukdagpenningens belopp. Då är förmånsgrunden för partiell sjukdagpenning hälften att den fulla förmånsgrunden.
Från och med år 2020 fastställs FPA:s dagpenningperioder inte längre utifrån den föregående förmånen på samma sätt som tidigare. Som grund för FPA:s föräldradagpenningar, sjukdagpenningar och rehabiliteringspenningar används från och med år 2020 årsinkomsten för de 12 föregående månaderna. Den här årsinkomsten kan utöver arbetsinkomsten innehålla årsinkomst som räknas ut utifrån förmåner som ingått i den här 12 månaders perioden.
Om det i årsinkomsten för sjukdagpenningen ingår grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa beaktas sjukdagpenningen eller FPA-rehabiliteringspenningen i den återstående tiden till beloppet 1 514,28 euro (i nivån enligt år 2020) per månad, om det i årsinkomsten inte ingår löneinkomst eller företagarinkomst till beloppet av den nedre gränsen för försäkringsskyldigheten enligt lagen om pension för arbetstagare. Om det utöver arbetslöshetsförmånerna ingår arbetsinkomster i årsinkomsten över den nedre gränsen i ArPL, beräknas den intjänade pensionen normalt utgående från årsinkomsten. Årsinkomst som beräknas normalt tas i beaktande också i pensionen för den återstående tiden.
Av FPA betald
bestämdes före år 2020 på basis av en förmån för en annan, föregående oavlönad period. Till exempel om en arbetslös person insjuknade, bestämdes sjukdagpenningen på basis av beloppet på den föregående arbetslöshetsdagpenningen, om sjukdagpenningen på detta sätt blev större än då den normalt uträknades på basis av arbetsinkomst.
I en förmån för en oavlönad period som bestämdes utgående från föregående förmån fanns ingen egentlig arbetsinkomst till grund för förmånen. I sådana fall utgjordes grunden för pensionen för de oavlönade perioderna av den arbetsinkomst enligt vilken förmånen skulle ha räknats ut, om det inte hade funnits någon tidigare förmån. Om både den förmån som betalades och den föregående förmånen fastställdes med stöd av sjukförsäkringslagen (t.ex. när sjukdagpenning föregår rehabiliteringspenning), använde man grunden för den föregående förmånen också som grund för den senare förmånen.
Sjukdagpenning som beviljades efter grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd gav inte pensionstillväxt. Sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning från FPA som beviljades som fortsättning på en period med grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd enligt lagen om utkomststöd för arbetslösa, beaktades i inkomsten för återstående tid till 1 514,28 euro (nivån enligt år 2020) per månad. Om det i ett sådant fall ändå fanns någon inkomstgrund, tillämpades den i första hand både i fråga om intjänad pension och pension för återstående tid.
Förutsättningen för pensionstillväxt av sjukdagpenning och specialvårdspenning är att det i årsinkomsten enligt sjukförsäkringslagen ingår arbetsinkomster till minst den nedre gränsen (60,57 euro enligt nivån år 2020) enligt försäkringsskyldigheten i lagen om pension för arbetstagare.
När FPA avgör om årsinkomsten innehåller tillräckligt med arbetsinkomster använder FPA den årsinkomst efter avdrag som används vid beräkningen av dagpenning. FPA förmedlar endast sådana fall till PSC där villkoret om arbetsinkomst uppfylls beräknat på det här viset. Om det visar sig att en användning av bruttoinkomsten (utan avdrag vid beräkning av dagpenning) gör att villkoret om arbetsinkomst uppfylls, men inte efter avdrag, ombes FPA meddela sjukförsäkringsperioden till intjäningsregistret med en enskild begäran.
Pensionen tillväxer på basis av den förmån som personen har haft rätt till. Exempelvis LITA-förmån (trafik- och olycksfall) beviljas ofta i efterskott och under väntetiden har FPA betalat sjukdagpenning. Om perioden med sjukdagpenning redan har anmälts till registret, ska den strykas och i stället anmäls den pensionsgrundande LITA-perioden till registret.
Om sjukdagpenningen är större än LITA-förmånen, kan FPA betala skillnaden mellan sjukdagpenningen och LITA-förmånen till den försäkrade. Denna del av sjukdagpenningen är pensionsgrundande.
Om arbetsgivaren betalar lön för sjukdomstid, kan sjukdagpenning betalas till arbetsgivaren. Dagpenningen är pensionsgrundande till den del som dagpenning har betalats till arbetstagaren själv, om dagpenningen överstiger den lön som arbetsgivaren har betalat för samma tid. Pensionen tillväxer då för den del som betalats till personen själv av den förmånsgrundande inkomst som motsvarar den andel av den fulla dagpenningen som betalats till personen själv.
Vem som får sjukdagpenningen för den tid då arbetsgivaren är skyldig att betala lön för sjukdomstid inverkar på pensionstillväxten. Om dagpenningen har betalats till arbetsgivaren och arbetsgivaren betalar hela lönen till arbetstagaren för denna tid, tillväxer pensionen normalt på basis av lönen enligt de intjäningsprocenter som gäller för arbetsinkomst.
Om däremot dagpenningen för tiden med sjuklön har betalats i sin helhet till arbetstagaren och arbetsgivaren betalar endast den del av lönen som överstiger sjukdagpenningen, tillväxer pensionen enligt intjäningsprocenten för arbetsinkomst för den del av lönen som överstiger sjukdagpenningen och med 1,5 procent av de inkomster som utgör grund för sjukdagpenningen.
Tiden med dagpenning enligt lagen om smittsamma sjukdomar ger arbetspensionstillväxt fr.o.m. 1.3.2017. Dagpenning vid smittsam sjukdom ersätter inkomstbortfall om den försäkrade för att förhindra spridningen av en smittsam sjukdom har förordnats att bli borta från sitt arbete, hållas isolerad eller hållas i karantän.
Dagpenningens belopp är en tjugofemtedel av månadsinkomsten. Om det inte läggs fram någon tillförlitlig utredning om inkomstbortfallet, bestäms dagpenningen vid smittsam sjukdom utgående från den lön som personen har fått omedelbart innan hen har förordnats att bli borta från förvärvsarbetet.
För företagare är dagpenningen vid smittsam sjukdom en trehundradedel av företagarens årsarbetsinkomst enligt lagen om pension för företagare eller lagen om pension för lantbruksföretagare som gäller när rätten till förmånen uppstår.
Dagpenningen vid smittsam sjukdom bestäms utifrån den inkomst av ett anställnings- eller tjänsteförhållande som personen skulle få, om hen inte med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar hade förordnats att bli borta från sitt arbete, hållas isolerad eller hållas i karantän.
Förmånsgrunden för sjukdagpenningen är årsbaserad. Dagsinkomsten erhålls genom att dividera arbetsinkomsten enligt sjukförsäkringslagen med 300.
Vid beräkning av den intjänade pensionen beaktas 65 procent av den förmånsgrundande inkomsten till den del dagpenningen har betalats till personen själv. Vid fastställande av inkomst för återstående tid beaktas den förmånsgrundande inkomsten till fullt belopp.
Pension tillväxer på basis av dagpenningen till den del som dagpenningen har betalats till personen själv.
FPA betalar ett nytt stöd vid epidemi på grund av undantagsförhållandena under coronaepidemin. Stödet kan beviljas föräldrar som är tvungna att ta ledigt utan lön från sitt arbete för att sköta sitt barn hemma under coronaepidemin. Det kan också betalas också till personer som anländer till Finland från utlandet och som hänvisats till förhållanden som motsvarar karantän. Stödet kan betalas fr.o.m. 15.3.2020. Stödet vid epidemi är temporärt och betalas medan undantagsförhållandena råder.
Stödet uppgår till 28,94 euro per vardag och 723,50 euro i månaden (enligt 2020 års nivå). Sökandens inkomster eller antalet barn påverkar inte stödets belopp.
Stödet vid epidemi ska särskiljas från dagpenning vid smittsam sjukdom. I motsats till tid med dagpenning vid smittsam sjukdom tillväxer ingen arbetspension för tid med stöd vid epidemi och stödet beaktas inte heller i eventuell inkomst för återstående tid.
Som förmånsgrundande inkomst används det utbetalda förmånsbeloppet före avdrag av skatt. Olycksfallsdagpenning och ersättning för inkomstbortfall med stöd av trafikförsäkringslagen ersätter fullt inkomstbortfall. Sålunda är beloppet på en betald förmån samma som grunden som använts som förmånsgrund. Eventuell dröjsmålsförhöjning på det betalda beloppet beaktas inte.
Den som anmäler LITA-förmåner anmäler direkt det utbetalda förmånsbeloppet under det aktuella året och då behöver beloppet inte längre ändras till dagsbelopp.
Beloppet av en förmån med stöd av olycksfallsförsäkringen tas som grund för pensionen till det belopp som förmånen fastställdes till första gången. Indexjusteringar av en förmån som betalas ut beaktas inte.
Löpande ersättningar för inkomstbortfall med stöd av trafikförsäkringen kan grunda sig på en trafikskada som har inträffat tiotals år tidigare. I trafikförsäkringen kan indexjusteringar inte avskiljas från beloppet av en utbetald förmån. Därför beaktas ersättningar för inkomstbortfall med stöd av trafikförsäkringen med indexjusteringar.
Om en skadad persons arbetsförmåga är nedsatt i mindre grad än 100 procent, minskas utbetalningen av en förmån i motsvarande grad. Förmånsbeloppet lämpar sig också då som grund för pensionen. Beloppet av en förmån som har betalats till den skadade själv används som förmånsgrund också när LITA-anstalten har betalat en del av förmånen till arbetsgivaren eller förmånen har minskats till följd av egen medverkan.
För tid med dagpenning eller ersättning för inkomstbortfall med stöd av lag om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, trafikförsäkringslagen eller lagen om olycksfall i militärtjänst beaktas vid uträkningen av den intjänade pensionen 65 procent av den förmånsgrundande inkomsten, dvs. i detta fall av förmånsbeloppet.
När inkomsten för återstående tid fastställs, beaktas den förmånsgrundande inkomsten till 100 procent.
Även om man vid avdragen av de primära förmånerna endast beaktar ersättningen som baserar sig på en egen skada, finns något sådant krav inte för intjäning av pension för oavlönade perioder. Exempelvis om ersättning för inkomstbortfall betalas åt en mamma som tar hand om ett barn som skadats i trafiken tjänar mamman in pension för denna ersättning.
Pension tillväxter på basis av
Ersättning för inkomstbortfall enligt försäkringarna för fritiden enligt olycksfallsbestämmelserna ger inte pensionstillväxt. Sådana är
Pension tillväxer inte heller på basis av den helt frivilliga utvidgade elevförsäkringen (för teorilektioner vid arbetspraktik, raster och skolresor).
Lagstiftningen om FPA ändrades 1.1.2015 så att sjukförsäkringsförmånerna också samordnas med ersättningar för inkomstbortfall enligt företagares försäkring för arbetstiden enligt olycksfallsförsäkringen, om arbetsoförmågan inträder år 2015 eller senare. Därför började arbetspension tillväxa också under tiden med ersättning för inkomstbortfall enligt företagares frivilliga försäkring för arbetstiden.
Om arbetsgivaren betalar en skadad person lön för sjukdomstid, men LITA-dagpenningen är större än lönen, betalas den överstigande delen till den skadade själv. Då tillväxer pension av den delen av dagpenningen som betalas till den skadade. I olycksfallsförsäkringen är en sådan situation möjlig endast när dagpenningen fastställs på basis av årsarbetsinkomsten.
För dagpenning enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar tillväxer pension oavbrutet i högst ett år. Avbrott i utbetalningen av ersättningen förlänger inte denna period på ett år.
Ersättning för inkomstbortfall kan med stöd av trafikförsäkringen fortsätta temporärt längre än ett år utan att den ändras till pension. Därför kan pension på basis av ersättningar för inkomstbortfall med stöd av trafikförsäkringen tillväxa för längre tid än ett år. Om rätt till arbetspension föreligger för samma tid, förhindrar det naturligtvis intjäning av pension. Trafikförsäkringsbolagen meddelar trots detta uppgifterna om dagpenningens utbetalning till intjäningsregistret.
A
Arbetsgivaren betalar A lön för sjukdomstid för sex veckor. Olycksfallsförsäkringsanstalten ersätter då arbetsgivaren för ett belopp som motsvarar olycksfallsdagpenningen, dock högst beloppet av den utbetalda lönen. Efter det, alltså 12.4–11.5, betalar olycksfallsförsäkringsanstalten A en dagpenning, uträknad på basis av A:s stabiliserade årsinkomst.
Olycksfallsförsäkringen är primär i förhållande till andra förmånssystem. Eftersom beloppet på A:s olycksfallsdagpenning överstiger beloppet på sjukdagpenningen, betalar FPA ingen sjukdagpenning.
A tjänar in pension för följande perioder:
Lön för sjukdomstid: 1.3–11.4.
Olycksfallsdagpenning beräknad på basis av årsarbetsinkomsten: 12.4–11.5.
B
Undantagsvis betalar arbetsgivaren B ingen lön för sjukdomstid. Eftersom ersättningen från olycksfallsförsäkringsanstalten dröjer, betalar FPA efter självrisktiden på 9 vardagar sjukdagpenning till B för perioden 12.3–10.5 enligt den inkomst som har fastställts i beskattningen.
När olycksfallsförsäkringsanstalten har fattat sitt beslut betalar anstalten ett regressbelopp till FPA. Eftersom beloppet av B:s olycksfallsdagpenning överstiger sjukdagpenningens belopp, betalar olycksfallsförsäkringsanstalten den del som motsvarar sjukdagpenningen till FPA och den del som överstiger sjukdagpenningen till den skadade. Olycksfallsförsäkringsanstalten betalar förmånen fr.o.m. dagen efter olycksfallet.
Olycksfallsdagpenningen för de fyra veckor som följer på olycksfallet är lika stor som dagslönen, beräknad enligt inkomsterna för de fyra veckor som föregått olycksfallet. Efter det, dvs. 29.3–11.5, räknas olycksfallsdagpenningen utgående från B:s stabiliserade årsinkomst.
Även om förmånerna till B har betalats med stöd av olika förmånssystem, blir slutresultatet att pensionen tillväxer på basis av den förmån som personen har haft rätt till. Då tillväxer pensionen på basis av antalet dagar med olycksfallsersättning och förmånsgrunden.
Olycksfallsdagpenning som beräknats på basis av inkomsterna för 4 veckor: 1.3–28.3.
Olycksfallsdagpenning beräknad på basis av årsarbetsinkomsten: 29.3–11.5.
C
Arbetsgivaren betalar C sjuklön för de sex första veckorna (1.3–11.4). Olycksfallsförsäkringsanstalten ersätter då arbetsgivaren för ett belopp som motsvarar olycksfallsdagpenningen, dock högst till beloppet av den utbetalda lönen.
Olycksfallsdagpenningen för de fyra veckor som följer på olycksfallet är lika stor som dagslönen, beräknad enligt inkomsterna för de fyra veckor som föregått olycksfallet. Fr.o.m. 29.3 bestäms olycksfallsdagpenningen enligt C:s stabiliserade årsarbetsinkomst.
Eftersom C under föregående år har förtjänat bättre än på sin senaste arbetsplats, blir beloppet av dagpenningen när den räknas på basis av årsarbetsinkomsten större än den sjuktidslön som arbetsgivaren har betalat. Olycksfallsförsäkringsanstalten betalar då till C själv under tiden 29.3–11.4 den del av olycksfallsdagpenningen som överstiger sjuktidslönen.
Dessutom överstiger beloppet av C:s sjukdagpenning, beräknad på basis av den i beskattningen fastställda inkomsten, undantagsvis olycksfallsdagpenningens belopp. FPA betalar därför till C i sjukdagpenning den del som överstiger olycksfallsdagpenningen.
Pension tjänas in för alla perioder:
Lön för sjukdomstid: 1.3–11.4.
Sjukdagpenningens andel (den del som överstiger sjuktidslönen, efter självrisktiden): 12.3–28.3.
Olycksfallsdagpenningens andel (den del som överstiger sjuktidslönen): 29.3–11.4.
Olycksfallsdagpenning: 12.4–11.5.
Sjukdagpenningens andel (den del som överstiger olycksfallsdagpenningen): 29.3–11.5