Anvisningen har uppdaterats med de ändringar som familjeledighetsreformen medförde 1.8.2022.
Voimassa 01.08.2022 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 23.09.2022 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har uppdaterats med de ändringar som familjeledighetsreformen medförde 1.8.2022.
Familjeledighetsreformen som träder i kraft 1.8.2022 ändrar namnen på pensionsgrundande förmåner och den tid under vilken de utbetalas. Reformen gäller familjer där det beräknade datumet för barnets födelse är 4.9.2022 eller senare och familjer som tar ett adoptivbarn i vård tidigast 31.7.2022. Den gamla lagstiftningen tillämpas om det beräknade datumet för barnets födelse är före 4.9.2022 eller barnet föds före 1.8.2022. Om en person har börjat få föräldradagpenningar enligt den tidigare lagstiftningen kan de inte ändras 1.8.2022 så att de följer den nya lagen.
Om det beräknade datumet för barnets födelse är 4.9.2022 eller senare, betalas följande pensionsgrundande föräldradagpenningar:
Om det beräknade datumet för barnets födelse är tidigare än 4.9.2022, betalas följande pensionsgrundande föräldradagpenningar:
De betalas till ett barns föräldrar på grund av graviditet, förlossning och barnavård.
Arbetspension tillväxer för perioder med graviditetsspenning, särskild graviditetspenning och föräldrapenning enligt den årsbaserade grunden för dessa förmåner.
Från början av år 2020 grundar sig beloppet av den dagpenning som en person får på personens årsinkomst. Årsinkomsten beräknas utgående från de 12 kalendermånader som föregår den kalendermånad då rätten till förmånen börjar. Personens årsinkomst kan bestå bl.a. av inkomst som beräknats utifrån olika förmåner och löneinkomst. Den förmånsgrundande inkomsten som ligger till grund för arbetspensionen fås genom att dividera förmånsgrunden på årsnivå med 300 och multipliceras med antalet förmånsdagar.
Vid uträkningen av pensionen multipliceras grunden för föräldradagpenningen med talet 1,21 till den del som förmånen har betalats till personen själv och rätten till förmånen har börjat 1.1.2020 eller senare.
Pension tillväxer på basis av föräldradagpenning också för den tid för vilken arbetsgivaren betalar lön under moderskapsledigheten. För denna tid tillväxer pension utgående från förmånsgrunden som multipliceras med 0,21, om rätten till förmånen har börjat 1.1.2020 eller senare.
Förmånsgrunden beaktas omräknad med koefficienter vid uträkningen av både den intjänade pensionen och pensionen för återstående tid.
Om ikraftträdandebestämmelser medför att gamla bestämmelser som gällde före 1.1.2020 tillämpas på föräldrapenningen, tillämpas de gamla bestämmelserna också på beräkningen av pensionstillväxten under oavlönad tid och förmånsgrunden multipliceras med 1,17 till den del som förmånen har betalats till personen själv och med 0,17 för den tid då arbetsgivaren betalar lön under moderskapsledigheten.
Grunden för föräldradagpenningen höjs så att den blir högre än i verkligheten, för att säkerställa intjäningstiden enligt den s.k. ettårsregeln som gällde före pensionsreformen år 2005. Föräldradagpenning betalas normalt i något mindre än 11 månader. Då förmånsgrunden höjs med talet 1,17 motsvarar den i praktiken tillväxten för ett helt år med föräldradagpenning. Om rätten till förmånen börjar 1.1.2020 eller senare höjs förmånsgrunden med 1,21, för att lagändringen är 2020 inte ska medföra förändringar i arbetspensionsutgiften.
I fråga om den andel som betalas till arbetsgivaren multipliceras förmånsgrunden med talet 0,17 eftersom pension också tillväxer för lönen under moderskapsledigheten. Om man antar att lönen för moderskapsledigheten i stora drag motsvarar den arbetsinkomst som föräldradagpenningen grundar sig på, motsvarar 17 procent av förmånsgrunden för denna tid tillsammans med lönen för moderskapsledigheten de 117 procent som tillämpas på den tid då dagpenningen betalas till personen själv. Om rätten till förmånen börjar 1.1.2020 eller senare multipliceras förmånsgrunden i fråga om den andel som betalas till arbetsgivaren med 0,21, för att lagändringen är 2020 inte ska medföra förändringar i arbetspensionsutgiften.
I de fall där föräldradagpenningen har betalats till ett partiellt belopp, fastställs den förmånsgrundande inkomsten för vardera föräldern enligt hälften av den förmånsgrund som uträknats utifrån vardera förälderns egna inkomster, höjd med koefficienterna 1,21 eller 0,21 beroende på situationen.
Grunden för förmånen är alltid minst en månadsinkomst på 785,94 euro (nivån år 2022), när föräldradagpenningen bestäms enligt årsinkomsten och
Denna förmånsgrundande inkomst multipliceras inte längre med koefficienterna 1,21 eller 0,21.
Förmånsgrunden på dagsnivå är 785,94 / 25 = 31,44 euro.
Från och med 1.8.2022 har man inte rätt till föräldradagpenning under sådan tid då man förvärvsarbetar. Före 1.8.2022 gällde att dagpenningen betalades till minimibeloppet, om modern arbetade medan hon fick föräldradagpenning. När föräldradagpenningen betalas till minimibeloppet på grund av arbete, använder man föräldradagpenningens minimibelopp som grund för föräldradagpenningen när pensionen fastställs. Detta belopp höjdes inte längre med koefficienterna. Pension tillväxte också på basis av den lön som betalats för samma tid.
Från och med 1.8.2022 är det möjligt att studera som huvudsyssla och få både studiepenning och föräldradagpenning, om kriterierna för båda förmånerna uppfylls och studierna är av en sådan karaktär att det är möjligt att avlägga dem vid sidan av vården av barnet. Föräldrapenning förutsätter att man tar hand om barnet, och man har inte rätt till kommunala småbarnspedagogiktjänster under den tid då man får föräldrapenning. Således skulle det vara möjligt för en person att t.ex. sköta barnet på dagen och studera på kvällen. Det skulle också vara möjligt att studera några dagar i veckan på heltid och sköta barnet de övriga dagarna. I så fall betalas föräldrapenning til fullt belopp för de dagar då personen sköter barnet.
Före 1.8.2022 minskade föräldradagpenningarna på grund av studiepenning. När föräldradagpenning betalades till minskat belopp för att föräldern fick studiepenning, förblev förmånsgrunden lika stor som om den räknades enligt arbetsinkomsterna, dvs. när förmånen fastställdes för detta barn för första gången.
För att få föräldrapenning måste man sköta barnet. Det innebär att t.ex. den som gör sin värnplikt ska få befrielse från tjänstgöringen för att sköta barnet.
Fr.o.m. 1.8.2022 kan man inte för samma tid få både en annan förmån och föräldrapenning till minimibelopp. Den andra förmånen dras av från den föräldradagpenning som beviljas. Det är inte motiverat att ersätta personens inkomstbortfall med två olika förmåner under samma tid. Om personen har fått någon annan förmån redan innan föräldradagpenningen börjar och utbetalningen av förmånen fortsätter medan personen sköter barnet, uppstår det inget inkomstbortfall till denna del.
Avdraget betyder i praktiken att om den andra förmånen är större än föräldrapenningen skulle vara, återstår det ingen föräldrapenning att betala ut. Om den andra förmånen däremot är mindre än föräldrapenningen, betalas skillnaden till personen själv. I alla situationer betalas det alltså minst ett penningbelopp som motsvarar den minsta föräldradagpenningen.
Före 1.8.2022 var det möjligt att få föräldradagpenning och sjukdagpenning för samma tid. Om en förälder insjuknade under tiden med föräldradagpenning var det möjligt att sjukdagpenning beviljades för samma tid. Föräldradagpenningstiden förbrukades samtidigt, och föräldradagpenningstiden förlängdess inte på grund av att sjukdagpenning betalats emellanåt.
I dessa situationer tillväxte pensionen för den tid för vilken det betalades sjukdagpenning enligt föräldradagpenningen eftersom det var förmånligare för förmånstagaren. Likaså beaktades den förmånsgrundande inkomsten för föräldradagpenning i inkomsten för återstående tid.
Sjukdagpenningen och moderskapspenningen kan överlappa varandra i till exempel i sådana situationer där modern varit sjukskriven och barnet fötts för tidigt. Då har sjukdagpenning betalats för en tid då modern redan skulle ha rätt till moderskapspenning, även om utbetalningen av sjukdagpenningen borde ha avbrutits genast då rätten till moderskapspenning börjar. Det kan också hända att modern blir sjuk mitt under sin föräldradagpenningsperiod och ansöker om sjukdagpenning.
I registret syns båda perioderna under samma tid. Av registertekniska orsaker görs uträkningen så att pensionen tillväxer först för sjukdagpenningsperioden enligt en inkomstgrund på 62 procent. Efter det tillväxer pensionen för föräldradagpenningsperioden enligt en inkomstgrund på 59 procent (121–62 = 59).
Om det är fråga om sjukdagpenning som betalas till arbetsgivaren, meddelas denna inte till arbetspensionssystemet. Då syns endast moderskapspenningsperioden i registret. Pensionen tillväxer av den och sjukdagpenningen för de överlappande utbetalningstiderna normalt enligt förmånsgrunden på 21 procent.
Om man som förmånsgrund för en föräldradagpenningsperiod använder en fast inkomstgrund och som grund för sjukdagpenningen någon liten inkomstgrund, beaktar man i pensionstillväxten den fasta inkomstgrunden för föräldrapenningen i sin helhet och inte till 59 procent.
Om modern blir sjuk och föräldrapenning därför betalas till fadern, är moderns sjukdagpenningsperiod pensionsgrundande enligt en inkomstgrund på 65 procent och faderns föräldrapenningsperiod pensionsgrundande enligt en inkomstgrund på 121 eller 21 procent.
Förmånsgrundande inkomst:
24 520 / 300 x 50 = 4 086,67 euro
24 520 / 300 x 45 = 3 678,00 euro
Pension:
4 086,67 x 0,21 x 1,5 % / 12 = 1,07 euro/mån
3 678,00 x 1,21 x 1,5 % / 12 = 5,56 euro/mån
Modern i föregående exempel har också arbetat under moderskapspenningsperioden i 5 dagar. För denna tid har hon fått lön, för vilken hon har tjänat in pension normalt så som för annan arbetsinkomst. Moderskapspenningen för denna tid har ändå betalats som minimibelopp på grund av moderns arbete. För dessa fem dagar tillväxer pension utifrån moderskapspenningens minimibelopp. Moderskapspenningens minimibelopp är 30,68 euro år 2021.
Den förmånsgrundande inkomsten år 2021 är 5 x 30,68 = 153,40 euro.
För detta tillväxer pension enligt 153,40 x 1,5 % / 12 = 0,19 euro/mån.
Till arbetstagaren betalas full lön under moderskapsledigheten för 50 dagar och 50 % av lönen för 25 dagar. Efter det slutar löneutbetalningen under moderskapsledigheten. Förmånsgrunden är 18 600 euro och full lön under moderskapsledigheten är 1 800 euro/mån.
Arbetsgivaren har betalat 900 euro i lön för de sista 25 dagarna. Moderskapspenningen som betalas av FPA under samma tid är 1 090 euro. Eftersom moderskapspenningen är större än lönen, betalas en del av förmånen till arbetstagaren.
Den andel som betalas till arbetstagaren är 1 090 – 900 = 190 euro, vilket är 17,43 % (190 / 1 090) av hela förmånen. Då blir den andel som betalats till arbetsgivaren 82,57 %.
För den tid som lön för moderskapsledighet betalas räknas den förmånsgrundande inkomsten på följande sätt:
18 600 / 300 x 50 = 3 100 euro (betalas i sin helhet till arbetsgivaren)
0,8257 x 18 600 / 300 x 25 = 1 279,84 euro (del som betalats till arbetsgivaren)
0,1743 x 18 600 / 300 x 25 = 270,17 euro (del som betalats till arbetstagaren)
Pension tillväxer för den förmånsgrundande inkomsten enligt följande:
3 100 x 0,21 x 1,5 % / 12 = 0,81 euro (betalas i sin helhet till arbetsgivaren)
1 279,84 x 0,21 x 1,5 % / 12 = 0,34 euro (del som betalats till arbetsgivaren)
270,17 x 1,21 x 1,5 % / 12 = 0,41 euro (del som betalats till arbetstagaren)
Pensionen är totalt 0,81 + 0,34 + 0,41 = 1,56 euro/mån.