Pensionsanstalten fastställer företagarens arbetsinkomst
När försäkringen börjar fastställer pensionsanstalten genom ett beslut en årlig arbetsinkomst som motsvarar företagarens arbetsinsats i företagarverksamheten.
Arbetsinkomsten är central för företagarens pensionsskydd. Företagarens pensionstillväxt och arbetspensionsförsäkringsavgifter bestäms utgående från arbetsinkomsten. Även största delen av företagarens övriga sociala trygghet bestäms enligt FöPL-arbetsinkomsten.
Lagen förutsätter individuell prövning och ett särskilt förfarande för fastställande för att pensionsskyddet ska hamna på så rätt nivå som möjligt med tanke på att företagarnas omständigheter ofta varierar mycket.
Som företagarens arbetsinkomst fastställs den lön som skäligen borde betalas, om en person med motsvarande yrkesskicklighet skulle avlönas att utföra företagarens arbete eller den ersättning som annars kan anses i genomsnitt motsvara detta arbete.
Om en företagare bedriver flera företagsverksamheter beräknas arbetsinkomsten utifrån den sammanlagda arbetsinsatsen i dessa.
Den årliga arbetsinkomsten fastställs till högst 187 625,00 euro (enligt 2022 års nivå). Den nedre gränsen för arbetsinkomsten är 8 261,71 euro om året (enligt 2022 års nivå).
Den fastställda FöPL-arbetsinkomsten justeras årligen med lönekoefficienten.
När företagaren ansöker om FöPL-försäkring frågas bl.a. följande uppgifter:
-
Företagarens bransch
-
Senaste omsättning från 12 månaders tid eller hos en ny företagare en uppskattning av omsättningen för 12 månader.
-
Om företagaren inte har någon omsättning, så summan företagaren fakturerat under de 12 senaste månaderna eller hos nya företagare en uppskattning om faktureringen för 12 månader.
Följande uppgifter kan också frågas av företagaren, och de kan inverka på helhetsbedömningen av FöPL-arbetsinkomsten:
-
Högsta lön som betalas till en anställd
-
Antal anställda
-
Huvudsyssla eller bisyssla/deltid och arbetstimmar
-
Bedrivs verksamheten året runt eller säsongsbetonat
-
Har företagaren flera företagsverksamheter
-
Ersättningar för arbete och löner för företagarens företagsverksamhet
-
Företagarens utbildning och arbetserfarenhet.
Företagaren kan också själv förete en egen uppskattning om värdet på sin arbetsinsats.
Användning av beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst vid fastställandet av arbetsinkomsten
Företagaren ansöker om en FöPL-försäkring från en pensionsanstalt och kontaktar pensionsanstalten via en e-tjänst. I bakgrunden till pensionsanstaltens e-tjänst finns en beräkningstjänst för rekommenderad arbetsinkomst som är gemensam för alla pensionsanstalter. Beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst ger företagaren en rekommenderad arbetsinkomst, var syfte är att motsvara uppskattningen på värdet av företagarens arbetsinsats utifrån en modell som grundar sig på statistiska uppgifter och tillämpningspraxis. Med hjälp av beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst fastställer pensionsanstalterna på enhetliga grunder arbetsinkomsten för företagare inom en viss bransch med en företagarverksamhet av en viss storlek.
Enligt lagen ska FöPL-arbetsinkomsten motsvara företagarens arbetsinsats och den lön som skäligen bör betalas om en person med motsvarande yrkesskicklighet avlönas att utföra företagarens arbete i stället för företagaren. När arbetsinkomsten fastställs med den bransch- och omsättningsspecifika beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst eftersträvas å ena sidan en enhetlig och rättvis behandling av företagarna och å andra sidan att företagarens FöPL-arbetsinkomst så bra som möjligt ska motsvara värdet på företagarens arbetsinsats. Med beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst eftersträvas att FöPL-arbetsinkomsterna är på rätt nivå och därmed också företagarnas pensionsskydd.
Mera
Beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst tar inte ställning till försäkringsskyldigheten utan endast till fastställandet av arbetsinkomst. FöPL-försäkringsskyldigheten avgörs inte med hjälp av beräkningstjänsten. I samband med det här kan det ändå komma fram uppgifter som inverkar på bedömningen av försäkringsskyldigheten. Beräkningstjänsten rekommenderar endast arbetsinkomster som överstiger den nedre gränsen för FöPL-försäkringsskyldigheten.
I beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst matar man in företagarens bransch och omsättning som bakgrundsuppgifter. Beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst grundar sig på medianlönen för heltidsanställda på den privata sektorn som arbetar inom företagarens bransch. Medianlönerna för företagarens bransch fås utifrån branschen. Om företagaren arbetar inom flera branscher väljs den bransch som bäst beskriver företagarens arbete eller är närmast den. Även om branschen är ”okänd 00000” kan man söka en rekommenderad arbetsinkomst. Då utgår rekommendationen utifrån uppgifter som beräknats för samtliga företagare och löntagare.
Olika företag och företagare som är verksamma inom samma bransch tas i beaktande på så sätt att rekommendationen om arbetsinkomst som beräknats enligt medianlönen korrigeras med en koefficient som beskriver företagarverksamhetens omfattning. Vid bedömningen av företagarverksamhetens omfattning används företagarens omsättning eller, i fråga om nya företagare, uppskattade omsättning. För en företagare som bedriver omfattande företagarverksamhet rekommenderas högre arbetsinkomst än för en sådan företagare som har en snävare företagarverksamhet, för att behandlingen av olika företagare ska vara rättvis. En större omsättning än medianomsättningen i företagarens bransch tyder på att företagarverksamheten är mer omfattande än genomsnittligt och värdet på företagarens arbetsinsats kan vara större än medianlönen inom branschen. En mindre omsättning än medianomsättningen i företagarens bransch tyder igen på att företagarverksamheten är småskaligare och värdet på företagarens arbetsinsats kan vara mindre än medianlönen inom branschen. Företagaren meddelar den senaste uppgiften om omsättning för 12 månader.
En ny företagare meddelar en uppskattning om omsättningen för 12 månader. I uppskattningen om omsättning kan man ta i beaktande omsättning som redan skett från det att företagarverksamheten börjat till tidpunkten när ansökan om FöPL-försäkringen görs.
Mera
Om företagaren inte har någon omsättning, kan uppgifter om beloppet på företagets fakturering för 12 månader eller hos nya företagare en uppskattning om det användas. Det här gäller företagare utan FO-nummer. Beloppet på faktureringen matas i beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst in vid punkten för omsättning.
Utöver den rekommenderade arbetsinkomsten som grundar sig på branschspecifika löne- och omsättningsuppgifter visar beräkningstjänsten en marginal inom vilken företagaren kan låta fastställa en arbetsinkomst som bäst beskriver värdet på den egna arbetsinsatsen, om beräkningstjänstens förslag inte motsvarar arbetsinsatsen. För det här behöver företagaren inte lägga fram en utredning. Avsikten med marginalen är att ta i beaktande företagarnas olika situationer som inte har beaktats i den rekommenderade arbetsinkomsten som tagits fram utifrån statistikuppgifter. Marginalen är i beräkningstjänstens första skede +- 30 % av den rekommenderade arbetsinkomsten. I handboken om arbetsinkomst fanns en liknande marginal i bruk i de branschspecifika rekommendationerna om arbetsinkomst.
Mera
Bakom följande länk finns en noggrannare förklaring av beräkningstjänstens beräkningsformel samt uppgifter om olika branschers löne- och omsättningsuppgifter.
Länk till pdf-dokumentet: YEL-työtulosuosituksen taustalaskentapalvelun laskentakaava 2022
Situationer i vilka det går att avvika från den rekommenderade arbetsinkomsten
Med marginalen i beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst strävar man efter att beakta företagarnas olika situationer. Om den rekommenderade arbetsinkomsten som räknats ut på det här sättet inte motsvarar företagarens arbetsinsats kan företagaren också ge en utredning om den. Pensionsanstalten bedömer utredningen och fastställer FöPL-arbetsinkomsten utifrån en helhetsbedömning så att den motsvarar företagarens arbetsinsats. Beslutet ska innehålla uppgifter om på vilka grunder arbetsinkomsten har fastställts.
Orsaker som gör att det går avvika från den rekommenderade arbetsinkomsten kan till exempel vara:
-
Företagarens företagarverksamhet är en bisyssla eller den utförs på deltid
-
Företagaren arbetar få arbetstimmar eller fler arbetstimmar än genomsnittet
-
Arbetsuppgifterna är av en annan karaktär (t.ex. assisterande uppgifter, företagarens familjemedlemmar)
-
Antalet anställda
-
Högsta lön som betalas till en anställd
-
När företagarens beskattade förvärvsinkomster, såsom löner, naturaförmåner eller andra verkliga inkomster, är större än den rekommenderade arbetsinkomsten.
Den övre gränsen i rekommendationen för arbetsinkomsten är inte absolut. Syftet med att beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst tas i bruk är inte att sänka företagarnas arbetsinkomster. För en företagare kan till exempel arbetsinkomsten fastställas över den lägsta gränsen för utkomstskyddet för arbetslösa, även om den inte ligger inom marginalen för den rekommenderade arbetsinkomsten för företagaren. Man kan avvika från den övre gränsen på marginalen för den rekommenderade arbetsinkomsten även inom branscher i vilka marginalen som räknats utifrån arbetstagarnas medellön blir för låg (t.ex. apotekare, köpmän för stora detaljhandlar, läkare) eller om företagarens stabiliserade verkliga inkomster är större än den rekommenderade arbetsinkomsten. Enligt rättspraxis fastställs ändå inte utgångsmässigt en FöPL-arbetsinkomst som är större än företagarens omsättning, om det inte är fråga om till exempel en nyetablerad företagare eller arbete där omsättningen och arbetsinsatsen inte sammanfaller på årsbasis.
En person kan utgångsmässigt anses vara en företagare i bisyssla eller på deltid om han eller hon utöver företagarverksamheten har annat arbetspensionsförsäkrat arbete, studerar eller har någon annan förmån eller inkomst så att företagarverksamheten inte är personens huvudsakliga verksamhet. Även karaktären på företagarverksamheten kan vara sådan att den utförs som bisyssla eller på deltid (t.ex. säsongsbetonat arbete, arbete som frilansjournalist eller sakkunnigarbete som utförs endast några timmar i veckan.)
I de flesta situationer syns det i företagarens omsättning om ensamföretagarens verksamhet sker som bisyssla, på deltid eller endast under några timmar, och då beaktas det redan i rekommendationen om arbetsinkomst som beräkningstjänsten för arbetsinkomst ger. Därför ska dessa uppgifter tas i beaktande som helhet när företagarens arbetsinsats bedöms. Det kan till exempel vara så att andra personer utöver företagaren arbetar i företaget, och att omsättningen inte helt består av företagarens arbetsinsats utan hans eller hennes arbete sker som en bisyssla eller på deltid. Det är inte grund för deltid att företagarens arbete består av jour eller väntan på kunder. Exempel på sådan här jour är en taxiföretagares väntan på kunder. Den utredning som företagaren lägger fram om arbetstimmarna tas i beaktande, förutom i det fall att den inte är i linje med de andra uppgifterna om företagarverksamheten.
Utöver företagaren kan företagarens familjemedlemmar arbeta i företaget i assisterande uppgifter (t.ex. bokföring, speditionsuppdrag). Även deras arbetsinkomster bedöms med hjälp av tjänsten för rekommenderad arbetsinkomst. Arbetsinkomsten som räknats på det här sättet motsvarar inte nödvändigtvis en mindre arbetsinsats som en familjemedlem i assisterande stöduppgifter utför. En assisterande familjemedlems arbetsinsats kan i de flesta fall bedömas utifrån vad som anmälts till beskattningen om fördelningen av inkomsten (t.ex. 80/20), om det anses motsvara den verkliga arbetsinsatsen. Det går att avvika från uppgifterna i beskattningen om det finns noggrannare uppgifter om arbetsinsatsens storlek. Till exempel kan lönen som betalas för det assisterande arbetet vara en riktgivande faktor.
Mera
Flera företagare kan vara med i företagsverksamheten. Varje företagare i företaget som ska FöPL-försäkras meddelar i beräkningstjänsten för den rekommenderade arbetsinkomsten hela omsättningen för företaget (dvs. omsättningen fördelas inte mellan företagarna), eftersom syftet med omsättningen är att beskriva omfattningen av företagarverksamheten och den tas inte direkt som grund för arbetsinkomsten. Om den rekommenderade arbetsinkomsten som räknas på det här sättet ändå inte motsvarar värdet på företagarens arbetsinsats, kan arbetsinkomsten på basis av helhetsbedömningen ändras för att motsvara den.
Mera
Arbetstagarnas antal kan tyda på att företagarens företagarverksamhet är större än genomsnittet. Medarbetarnas antal ökar på företagarens ansvar samt på chefsarbete och på så sätt på arbetsinsatsens värde.
Den högsta lönen som betalas till en medarbetare är riktgivande, eftersom en yrkeskunnig företagare som leder företagsverksamheten och deltar i arbetet på heltid kan förutsättas ha en arbetsinkomst som i skälig utsträckning överstiger den högsta lönen som betalas till en anställd.
Företagaren kan också lägga fram uppgifter om sin yrkesskicklighet, dvs. uppgifter om t.ex. utbildning, arbetserfarenhet, legalisering av examen och företagarbakgrunden, för att motivera en arbetsinkomst som är högre eller lägre än den rekommenderade arbetsinkomsten.
I generationsväxlingssituationer kan arbetsinkomsten för den företagare som trappar ner sänkas när han eller hon inte längre ansvarar för företagarverksamheten och arbetar mindre i företaget än tidigare.
Vid fastställandet av arbetsinkomsten kan man också ta i beaktande hur omsättningen bildas, om omsättningen i branschen i fråga är ovanligt materialbaserad eller ovanligt arbetsbaserad.
Mera
Övriga faktorer för fastställandet av arbetsinkomsten
Även följande faktorer kan användas när arbetsinkomsten fastställs, om rekommendationen som beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst ger inte motsvarar företagarens arbetsinsats:
-
Inom många branscher går det att fastställa en eventuell vikaries lön. Även den kan användas som grund för arbetsinkomsten. Om omständigheterna och sättet att bestämma lönen är sådana att en vikaries lön inte som sådan lämpar sig för detta, ska den höjas så att företagarens ansvar beaktas när företagarens arbetsinkomst fastställs.
-
Inom en del branscher kan en kollektivavtalsenlig lön komma i fråga, när en vikaries lön inte kan fastställas på grund av branschens karaktär.
-
Om företagaren börjar omfattas av FöPL i stället för någon annan arbetspensionslag, bör företagarens FöPL-arbetsinkomst fastställas till att motsvara hans eller hennes tidigare inkomstnivå, om arbetsinsatsen inte förändras.
Företagarens arbetsinkomst är inte samma som företagets inkomst
Företagarens arbetsinkomst är inte densamma som företagets inkomst, som påverkas bl.a. av möjligheten att utnyttja periodiserings- och avdragsbestämmelserna i bokslutet.
Avsikten med att fastställa arbetsinkomsten är att nivån på företagarnas pensionsskydd ska motsvara nivån på arbetstagarnas pensionsskydd och att företagaren ska tjäna in arbetspension också när företagsverksamheten går på förlust. Verksamhet som går på förlust är inte utgångsmässigt en sådan orsak för varför man kan avvika från rekommendationen av arbetsinkomst.
Företagarens arbetsinkomst kan inte direkt grunda sig på en indelning till förvärvs- och kapitalinkomst enligt inkomstskattelagen, eftersom den är en schematisk åtgärd som inte grundar sig på företagarens arbetsinsats. Den beskattningsbara inkomsten varierar från år till år, medan man enligt FöPL eftersträvar en etablerad nivå.
Företagarens skatteuppgifter kan ändå ha betydelse när omfattningen av företagarverksamheten bedöms och vid en granskning av om företagarens FöPL-arbetsinkomst motsvarar företagarens arbetsinsats. Till exempel kan företagets inkomst för en ensamföretagande näringsidkare eller lönen för en företagare som fakturerar via en faktureringstjänst ge en rimlig bild av värdet på företagarens arbetsinsats. Företagets inkomst talar om att företagsverksamhet har bedrivits under skatteåret i fråga. Framför allt när försäkringsskyldigheten bedöms retroaktivt har skatteuppgifterna en klar betydelse. Om förvärvsinkomsterna är höga kan man avvika från den rekommenderade arbetsinkomsten uppåt på den grunden.
Företagarverksamhet som fortgår en kortare tid än ett år
Med FöPL-arbetsinkomst avses alltid den årliga arbetsinkomsten, även om företagarverksamheten inte har fortgått hela året.
Mera
Säsongföretagare
Om företagarverksamheten fortgår från år till år men är säsongartad (t.ex. kioskverksamhet på somrarna), ska den arbetsinsats som företagaren gör under den tiden betraktas som hela årets arbetsinkomst.
Mera
Idrottarinkomst räknas inte med i företagarens arbetsinkomst
Arbetspensionslagarna omfattar inte idrott. Idrottarnas pensions- och olycksfallsskydd har 1.5.1995 ordnats med en separat försäkring enligt lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare.
Idrottare kan dock vid sidan av idrottarinkomst ha annan företagarverksamhet, som de är skyldiga att försäkra enligt FöPL. Företagarens idrottarinkomst räknas inte med i FöPL-arbetsinkomsten.
Stipendier räknas inte med i företagarens arbetsinkomst
Stipendier som företagaren får räknas inte med i FöPL-arbetsinkomsten. Om personen bedriver vetenskaplig forskning eller konstnärlig verksamhet med stöd av stipendium utöver arbetet som företagare, försäkras företagarverksamheten enligt FöPL och det stipendiefinansierade arbetet enligt LFöPL.
Villkorligt beslut, när man inte ännu vet om företagsverksamheten kommer att fortgå 4 månader
Beslut om arbetsinkomst kan ges villkorligt när man inte ännu vet om företagsverksamheten kommer att fortgå i fyra månader. I beslutet skrivs då in villkoret: ”Ikraftträdandet av FöPL-försäkringen förutsätter att företagsverksamheten fortgår i fyra månader”.
Företagaren har rätt att söka ändring i försäkringens begynnelsetidpunkt och arbetsinkomstens belopp. Därför åtföljs beslutet av anvisningar för sökande av ändring.
Om det senare konstateras att företagsverksamheten inte fortgick fyra månader, förfaller beslutet om arbetsinkomst. Den försäkrade får ett meddelande om detta per brev. Om företagaren emellertid anser sig omfattas av FöPL, ges ett beslut om att arbetsinkomstbeslutet förfallit, och till detta beslut fogas anvisningar för sökande av ändring.
Om företagsverksamheten upphör innan den har fortgått fyra månader och det ovan nämnda villkoret inte har införts i ett beslut som vunnit laga kraft, måste man ansöka om undanröjning av beslutet om arbetsinkomst hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden. Med den försäkrades samtycke kan beslutet om arbetsinkomst undanröjas hos pensionsanstalten som ett sakfel.
FöPL-arbetsinkomstens inverkan på övrig social trygghet
Sjukdagpenning, föräldradagpenning och FPA:s rehabiliteringspenning
Företagarens fastställda FöPL-arbetsinkomst utgör grunden för bl.a. följande förmåner:
-
sjukdagpenning
-
moderskapspenning
-
särskild moderskapspenning
-
faderskapspenning
-
föräldradagpenning
-
partiell föräldrapenning
-
specialvårdspenning
-
rehabiliteringspenning enligt lagen om rehabiliteringspenning
Företagarens frivilliga försäkring för arbetstid enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar
Rätten till en frivillig försäkring för arbetstiden för företagare i enlighet med lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (OlyL) förutsätter en ikraftvarande FöPL-försäkring.
För inkomstbortfallet för företagare i enlighet med OlyL och för grunden för familjepension används den FöPL-arbetsinkomst som var gällande skadedagen för olycksfallet eller den dag yrkessjukdomen debuterade. Om företagaren på grund av ett olycksfall i arbetet eller en yrkessjukdom avslutar sin FöPL-försäkring retroaktivt för en längre tid än det här, förlorar företagaren sin rätt till ersättning enligt OlyL.
Arbetsinkomstens inverkan på företagarens arbetslöshetsskydd
Även med tanke på arbetslöshetsförmåner har företagaren nytta av att FöPL-arbetsinkomsten är på rätt nivå. Företagaren kan börja omfattas av utkomstskyddet för arbetslösa, om hans eller hennes FöPL-arbetsinkomst har fastställts till minst 13 573,00 euro (enligt nivån år 2022). Beloppet justeras årligen med lönekoefficienten.
Arbetsinkomsten ska inte fastställas exakt på den lägsta gränsen för utkomstskyddet för arbetslösa eftersom det kan hända att FöPL-arbetsinkomsten på grund av olika avrundningsregler för utkomstskyddet för arbetslösa och arbetspensionerna kan hamna under den lägsta gränsen för utkomstskyddet för arbetslösa under de kommande åren. Som FöPL-arbetsinkomst är det säkrast att fastställa en arbetsinkomst som är klart högre än den lägsta gränsen för ukomstskyddet för arbetslösa.
Mera