Lagrummen har uppdaterats.
Voimassa 01.01.2020 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 15.12.2022 Julkisuus: Julkinen
Lagrummen har uppdaterats.
Arbetsgivaren är skyldig att försäkra sina anställda mot olycksfall i arbetet. En olycksfallsförsäkring enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar är obligatorisk.
Enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar kan det också beviljas frivilliga försäkringar.
Bestämmelserna i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar tillämpas på skador med skadefall som inträffat 1.1.2016 eller senare. På skadefall som inträffat innan lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar trädde i kraft tillämpas de bestämmelser som gällde när lagen trädde i kraft.
Ersättningar för inkomstbortfall enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar är
Dessa ersättningar för inkomstbortfall är primära förmåner i förhållande till arbetspensionen.
Enligt 68 § i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar betalas olycksfallspension på viss tid, om
Då betalas ersättning för inkomstbortfall i högst 3 år efter skadedagen, men dock högst till den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten. Sådan temporär ersättning för inkomstbortfall dras inte av från arbetspensionen. Partiell ålderspension är inte en sådan ålderspension att skadefall som inträffat under tid med den omfattas av bestämmelsen i OlyL 68 §.
Begränsningsbestämmelsen i OlyL om ersättning för skador som inträffat under tiden med ålderspension
I samband med totalreformen av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar infördes i lagen en begräsningsbestämmelse som gäller ersättning för olycksfall i arbete som inträffar medan den skadade får ålderspension. Har ålderspensionen börjat efter det att den skadade har fyllt 63 år och har skadefallet inträffat i arbete som den skadade utförde under pensioneringen, upphör rätten att få olycksfallspension när det har gått tre år efter skadedagen eller när den skadade före det har uppnått den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten. Före olycksfallspensionen har den skadade rätt att få dagpenning för ett års tid. Ersättning för inkomstbortfall betalas sammanlagt i högst 3 år. En motsvarande bestämmelse finns i 58 § i lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar.
I en situation som avses i begränsningsbestämmelsen betalas således ersättning för inkomstbortfall i form av dagpenning och olycksfallspension, som beviljas efter dagpenningen, högst tills försäkringsskyldighetens övre åldersgräns. Dessa ersättningar dras inte av från arbetspensionen. I allmänhet arbetar ålderspensionstagare sporadiskt och inte särskilt långvarigt, och personens försörjning är redan tryggad genom ålderspensionen. Under tiden med ålderspension har inkomstnivån bestått av lön och arbetspension. Således fortsätter arbetspensionen oförändrad och den ersättning som betalas med anledning av olycksfallet ersätter förlusten av lönen.
Både OlyL 68 § och ArPL 92 § 1 mom. 1 punkten gäller endast skadefall som inträffar 1.1.2016 eller senare. På skadefall under ålderspensionering som inträffat tidigare tillämpas den tidigare lagen, dvs. ersättningar för inkomstbortfall enligt lagen om olycksfallförsäkring dras av från arbetspensionen.
Denna begränsningsbestämmelse tillämpas på personer vilkas ålderspension har börjat efter fyllda 63 år. Personer som har en lägre pensionsålder står alltså utanför paragrafens tillämpningsområde. Om en person har fått ålderspension vid t.ex. 55 års ålder, men fortsätter i arbetslivet och skadas i arbetet i fråga, har han eller hon rätt till olycksfallspension enligt huvudregeln. Sådan olycksfallspension dras av från arbetspensionen på normalt sätt. Även fyramånadersregeln tillämpas.
Om personen har förtida ålderspension enligt arbetspensionslagarna (pensionen har börjat före 63 års ålder) eller ålderspension som börjat vid en sänkt pensionsålder, tillämpas OlyL 68 § inte heller efter att personen har fyllt 63 år. Då har ålderspensionen börjat innan personen fyllde 63 år. Oberoende av den skadades ålder betalas olycksfallsersättning enligt huvudregeln och ersättningen dras direkt av från arbetspensionen.
Om personen har uppskjuten ålderspension enligt arbetspensionslagarna, tillämpas OlyL 68 § (ålderspensionen har börjat efter 63 års ålder).
Om en invalidpension har ändrats till ålderspension vid 63 års ålder, tillämpas OlyL 68 § under tiden med ålderspension (ålderspensionen har börjat efter fyllda 63 års ålder). Om en invalidpension har ändrats till ålderspension vid en lägre pensionsålder, tillämpas OlyL 68 § inte heller efter 63 års ålder (ålderspensionen har börjat innan personen har fyllt 63 år).
Om personen har flera samtidiga ålderspensioner eller om pensionerna ändras till ålderspension vid olika tidpunkter och en av dessa ålderspensioner uppfyller villkoren i OlyL 68 §, dras den tidsbegränsade olycksfallsersättningen inte av från någondera ålderspensionsdelen, om skadefallet inträffar i arbete som personen utfört under tiden med ålderspension efter fyllda 63 år. Sama princip tillämpas då när avträdelsestödet har ändrats till ålderspension oberoende av om ändringen inträffat vid 63 eller 65 års ålder.
Om pensionstagaren i en situation enligt OlyL 68 § är arbetsoförmögen under ett knappt år från skadefallet, betalas inte olycksfallspension, men personen skulle ha rätt till den, om arbetsoförmågan fortgick. I sådana fall dras dagpenningen inte av från arbetspensionen.
Personer som råkat ut för ett skadefall efter fyllda 67 år har inte längre rätt till olycksfallspension, men kan få dagpenning i ett års tid efter skadefallet. Om skadefallet inträffat före 68 års ålder, drogs dagpenningen av från arbetspensionen enligt den bestämmelse som var i kraft år 2016, eftersom det med stöd av begränsningsbestämmelsen inte fanns rätt till olycksfallspension. Bestämmelsen ändrades 1.1.2017 så att dagpenningen i fråga inte dras av pensionen tiden före försäkringsskyldighetens övre åldersgräns uppnås. Den nya regeln tillämpas retroaktivt fr.o.m 1.1.2016. Enligt den bestämmelse som nu är i kraft dras inte olycksfallspension enligt 68 § i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar eller 58 § i lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar av från pensionen. Från pensionen dras inte heller av sådan dagpenning som betalas före den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten och som grundar sig på skadefallet som avses i nämnda lagrum.
Från familjepension enligt arbetspensionslagarna dras av familjepension eller ersättning som motsvarar en primär förmån.
Familjepension kan betalas enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. I regel dras familjepensionen av från familjepension som beviljas enligt arbetspensionslagarna.
Enligt 103 § i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar betalas också familjepension på viss tid, om
Då upphör rätten till familjepension senast när det har gått 3 år från skadedagen eller när den skadade före det har uppnått den övre åldersgränsen för försäkringsskyldigheten. Sådan familjepension dras inte av från familjepension enligt arbetspensionslagarna.
En lantbruksföretagare ska försäkra sig själv mot olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar. Lantbruksföretagare och stipendiater som ska försäkras enligt LFöPL ska teckna en obligatorisk försäkring enligt lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar.
Enligt lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar kan det också beviljas frivilliga försäkringar.
Förmåner enligt lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar dras av från arbetspensionen enligt motsvarande principer som förmåner enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar.
Ersättning för inkomstbortfall som enligt 58 § i lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar betalas på viss tid på grund av skadefall som inträffat i arbete under tiden med ålderspension dras inte av från arbetspensionen. På motsvarande sätt dras familjepension som betalas på grund av ett sådant skadefall inte av från familjepension enligt arbetspensionslagarna.
OFLA-förmånerna har inte före 1.1.2016 nämnts i bestämmelserna om LITA-förmåner i arbetspensionslagarna. Enligt 9 § i OFLA-lagen beaktades OFLA-förmåner dock vid bestämning av ersättning enligt annan lag på samma sätt som förmåner enligt lagen om olycksfallsförsäkring. Med stöd av denna bestämmelse drogs också OFLA-förmånerna av från arbetspensionen.
Efter år 2016 beviljas och betalas förmåner enligt lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare (dagpenning och olycksfallspension) fortfarande, om skadefallet har inträffat före 1.1.2016. Förmåner enligt lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare dras av från arbetspensionen enligt den lagstiftning och de anvisningar som gällde före 1.1.2016.
Från arbetspensionen dras inte av
Livräntan grundar sig på bestämmelser i lagen om olycksfallsförsäkring som var i kraft före år 1982. Förmånen nämns inte i de nuvarande bestämmelserna om primära förmåner i arbetspensionslagarna och därför dras förmånen i regel inte av från arbetspensionen. Om arbetspensionen emellertid har bestämts enligt de bestämmelser som gällde före 1.1.2007, dras livräntan i regel av från arbetspensionen.