Anvisningen har uppdaterats enligt ändringen av FöPL 1.1.2023 i fråga om justering och ändring av arbetsinkomsten. Den svenskspråkiga versionens rubrik har omformulerats.
Voimassa 01.01.2023 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 03.01.2023 Julkisuus: Julkinen
Anvisningen har uppdaterats enligt ändringen av FöPL 1.1.2023 i fråga om justering och ändring av arbetsinkomsten. Den svenskspråkiga versionens rubrik har omformulerats.
Om de omständigheter som inverkar på arbetsinkomsten förändras väsentligt, justeras arbetsinkomsten på ansökan eller på pensionsanstaltens initiativ. Arbetsinkomsten höjs till exempel om företagarverksamheten utvidgas eller om en person som bedrivit företagarverksamhet som bisyssla börjar bedriva den på heltid. Arbetsinkomsten kan på motsvarande sätt också sänkas.
Arbetsinkomsten kan inte ändras retroaktivt. Försäkringen kan emellertid avslutas retroaktivt, om företagaren inte längre uppfyller kriterierna för att omfattas av FöPL, dvs. exempelvis om arbetsinkomsten blir lägre än den nedre gränsen enligt FöPL.
Enligt en lagändring som trädde i kraft i början av år 2023 ska pensionsanstalten regelbundet med 3 års mellanrum justera företagarnas arbetsinkomster.
Under år 2023 meddelar pensionsanstalten om den kommande justeringen till alla företagare som har en FöPL-försäkring i kraft 1.1.2023.
När arbetsinkomsten justeras används beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst som hjälp. Det här gäller också de situationer i vilka FöPL-försäkringen flyttas från en annan pensionsanstalt.
Om ändring av arbetsinkomsten ges ett beslut som åtföljs av anvisningar för sökande av ändring.
Företagaren kan själv ansöka om justering av arbetsinkomsten. När arbetsinkomsten justeras på den försäkrades initiativ är justeringstidpunkten tidigast den dag då anmälan om ändringen kom till pensionsanstalten.
Också vid justering av arbetsinkomsten på företagarens initiativ används beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst som grund och pensionsanstalten fastställer arbetsinkomsten utifrån en samlad bedömning. Det finns kanske inte ännu uppgifter om nyetablerade företagares förverkligade omsättning och då kan man utgå från företagarens uppskattning av omsättningen.
Företagare ska i regel ansöka skriftligt om ändring av arbetsinkomsten.
Arbetsinkomsten kan också justeras på pensionsanstaltens initiativ. Pensionsanstalten har en skyldighet att övervaka att de företagare som den försäkrat uppfyller de anmälnings- och försäkringsskyldigheter som lagen kräver.
I samband med justering av arbetsinkomsten på pensionsanstaltens initiativ hörs företagaren.
Pensionsanstalten ändrar företagarens arbetsinkomst i regel från ingången av den andra månaden efter den då justeringen inleddes, såsom det i lagen föreskrivs om de regelbundna justeringarna av arbetsinkomsten.
Om beslutet om företagarens arbetsinkomst tydligt redan från början varit felaktigt kan pensionsanstalten söka undanröjning av beslutet om arbetsinkomst hos besvärsnämnden för arbetspensionsärenden och ändra arbetsinkomsten så att den är på rätt nivå ända från början.
Huvuddragen hos de regelbundna justeringarna, som görs med tre års mellanrum:
Fr.o.m. 1.1.2023 justerar pensionsanstalten företagarens fastställda arbetsinkomst vart 3:e år. Pensionsanstalten ger företagaren ett skriftligt förslag till ny arbetsinkomst på grundval av de uppgifter som pensionsanstalten har till sitt förfogande. Justeringen görs under det kalenderår då det har gått 3 år sedan arbetsinkomsten fastställts föregående gång.
Pensionsanstalten ger företagaren ett förslag till arbetsinkomst på grundval av de uppgifter som finns till förfogande och eventuellt andra uppgifter som företagaren lämnat. Som grund används den rekommenderade arbetsinkomst som beräkningstjänsten för rekommendation om arbetsinkomst gett utan beaktande av marginalen. Pensionsanstalten gör en samlad bedömning av företagarens arbetsinkomst utifrån de uppgifter den fått om företagarverksamheten. Företagaren kan lämna tilläggsuppgifter också efter att ett förslag till arbetsinkomst har skickats till företagaren.
Enligt regeringspropositionen (RP 102/2022 rd) är uppgifter som finns till pensionsanstaltens förfogande bl.a. följande:
Uppgifter om företagarnas faktiska omsättning fås till beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst från skattemyndigheterna. I beräkningstjänsten är omsättningsuppgifterna medeltal från de tre föregående åren. Pensionsanstalterna har tillgång till de nyaste omsättningsuppgifterna år 2023 i maj för största delen och resten av företagarna i november. Från och med år 2024 fås uppgifterna från skattemyndigheterna i april och september.
Om det inte finns uppgifter om företagarens faktiska omsättning, kan medianomsättningen inom branschen användas, om företagarens bransch är känd.
I fråga om företagare som fakturerar via faktureringstjänstföretag används löneuppgifterna som uppgifter som beskriver företagarverksamhetens omfattning. Pensionsanstalten begär dessa uppgifter från skattemyndigheterna.
Enligt förvaltningslagen beaktar pensionsanstalten vid bedömningen av arbetsinkomsten alla uppgifter som den har och som finns att tillgå och som påverkar arbetsinkomsten.
Enligt 31 § i förvaltningslagen ska
Efter att ha fått förslaget till arbetsinkomsten kan företagaren dessutom lämna ytterligare tilläggsuppgifter till pensionsanstalten om sådant som påverkar det ekonomiska värdet av hens arbetsinsats, och pensionsanstalten bedömer dessa uppgifters inverkan på arbetsinkomsten. Vid behov kan företagaren komplettera de uppgifter som beskriver företagarverksamheten och lägga fram utredning, om det i arbetsinkomsten enligt företagarens uppfattning också borde beaktas andra uppgifter än de som redan beaktats i förslaget.
Eftersom uppgifterna i beräkningstjänsten för rekommenderad arbetsinkomst grundar sig på tiden före justeringen, kan företagaren också lägga fram utredning om sin aktuella arbetsinsats. Företagaren kan t.ex. lämna uppgifter om den senaste tidens omsättning. En enstaka månad då omsättningen har råkat vara liten har inte ännu någon inverkan på bedömningen av arbetsinkomsten, där värdet av företagarens arbetsinsats uppskattas i ett längre tidsperspektiv. Vid bestämningen av arbetsinkomsten kan beaktas en tydligt förändring av omsättningen, om den redan har varat längre, t.ex. mer än tre månader.
Efter att ha undersökt denutredning som företagaren eventuellt lagt fram och dess inverkan på arbetsinkomsten, fastställer pensionsanstalten en ny arbetsinkomst för företagaren utifrån en samlad bedömning.Arbetsinkomsten ändras från ingången av den andra månaden sedan justeringen av arbetsinkomsten inleddes, även om det ges ett nytt beslut om den efter företagarens utredning. Med inledning av justeringen avses den tidpunkt då pensionsanstalten startar justeringen.
Om företagaren inte svarar på förslaget om arbetsinkomsten inom 2 veckor från det att hen fick del av förslaget och ingen annan information som påverkar beräkningen av arbetsinkomsten framkommer, fastställer pensionsanstalten den nya arbetsinkomsten enligt det förslag som lämnats till företagaren från ingången av den andra månaden efter den då justeringen inleddes.
Pensionsanstalten kan också justera arbetsinkomsten genom ett villkorligt beslut, som träder i kraft om företagaren inte svarar på det förslag som getts om arbetsinkomsten inom 2 veckor från det att hen fick del av det villkorliga beslutet. Besvärstiden börjar löpa från den dag det villkorliga beslutet träder i kraft. Det villkorliga beslutet förfaller, om företagaren svarar på förslaget om arbetsinkomsten inom 2 veckor från det att hen fick del av det villkorliga beslutet.
Också i detta fall träder ändringen av arbetsinkomsten i kraft från ingången av den andra månaden efter det att justeringen inleddes.
Om företagarens nuvarande arbetsinkomst ligger inom marginalen för den nya rekommenderade arbetsinkomsten, skickar pensionsanstalten inte en ny rekommendation om arbetsinkomst till företagaren.
Marginalen för den rekommenderade arbetsinkomsten kan anses beskriva den medianlön som nämns i regeringens proposition och där man också har beaktat de övriga faktorer som enligt lagen ska beaktas vid fastställande av arbetsinkomsten.
Pensionsanstalten gör inte heller något förslag till ny arbetsinkomst om den tidigare fastställda arbetsinkomsten skulle ändras med högst 5 procent upp- eller neråt från den tidigare.
Även i dessa fall har arbetsinkomsten justerats, även om det inte görs något nytt förslag till arbetsinkomst och arbetsinkomsten inte ändras på grund av de ovan beskrivna gränserna. Saken tas upp på nytt efter tre år.
Företagaren kan informeras om att arbetsinkomsten har justerats men inte ändras t.ex. i samband med justeringen med lönekoefficienten.
Till intjäningsregistret anmäls endast ändrade arbetsinkomster.
Pensionsanstalten justerar företagarens arbetsinkomst under det kalenderår då det har gått 3 år
Det fattas inget nytt beslut om justering av arbetsinkomsten, om det föregående beslutet om justering av arbetsinkomst inte ännu har vunnit laga kraft.
Även arbetsinkomsterna i FöPL-försäkringar som trätt i kraft före år 2023 justeras enligt ikraftträdandebestämmelserna, när FöPL-försäkringen har varit i kraft i mer än 3 år och arbetsinkomsten inte har justerats på mer en 3 år.
Före utgången av år 2023 justerar pensionsanstalten arbetsinkomsten för de företagare vilkas arbetsinkomst är mindre än 15 000 euro, om det inte har gjorts en väsentlig justering av arbetsinkomsten under de tre senaste kalenderåren.
Som en väsentlig justering kan betraktas en ändring på mer än 15 procent jämfört med den föregående arbetsinkomsten.
Som en väsentlig justering betraktas en justering av arbetsinkomsten som har varit mer än 15 % och gjorts på en gång. Om det har gjorts flera mindre justeringar av arbetsinkomsten, räknas dessa inte ihop.
Före utgången av år 2024 justerar pensionsanstalten arbetsinkomsten för de företagare vilkas arbetsinkomst är mindre än 25 000 euro, om det inte har gjorts en väsentlig justering av arbetsinkomsten under de tre senaste kalenderåren.
Före utgången av år 2025 justerar pensionsanstalten arbetsinkomsten för de företagare i vilkas arbetsinkomster det inte har gjorts en väsentlig justering under de tre senaste kalenderåren.
Före utgången av år 2025 justeras enligt ikraftträdandebestämmelsen de företagares arbetsinkomster är mer än 25 000 euro, om det inte har gjorts en väsentlig justering av arbetsinkomsten under de senaste 3 kalenderåren. Även de arbetsinkomster justeras som inte har justerats väsentligt på mer än 3 år, även om arbetsinkomsten är under 25 000 euro. År 2025 justeras alltså alla de företagares arbetsinkomster som inte har justerats år 2024.
FöPL-arbetsinkomsterna justeras med tre års mellanrum efter ikraftträdandefasen av lagändringen 1.1.2023
Det år före vilkets utgång arbetsinkomsten justeras | Arbetsinkomstens belopp | Tidpunkten för den föregående väsentliga justeringen |
2023 | under 15 000 € | för mer än 3 år sedan |
2024 | under 25 000 € | för mer än 3 år sedan |
2025 | alla återstående | för mer än 3 år sedan |
2026 | alla |
3 år efter den föregående justeringen |
För att företagarna ska ha tid att förbereda sig på en eventuell höjning av arbetsinkomsten och försäkringsavgiften, föreskrivs det i ikraftträdandebestämmelsena om en maximihöjning av arbetsinkomsten. Maximigränsen för höjningen gäller de två första justeringarna av arbetsinkomsten efter 1.1.2023 för de företagare som hade en FöPL-försäkring i kraft 1.1.2023.
En arbetsinkomst som fastställts föregående gång före 1.1.2023 kan vid den första justeringen efter 1.1.2023 höjas med högst 4 000 euro uppåt och vid den andra justeringen med högst 4 000 euro uppåt.
Det gär möjligt att avvika uppåt från detta belopp med företagarens samtycke.
Begränsningen till 4 000 euro i ikraftträdelsebestämmelsen för FöPL gäller endast den nya bestämmelsen om regelbunden justering av företagarens arbetsinkomst som trädde i kraft 1.1.2023.
Begränsningen gäller inte justering av arbetsinkomsten på företagarens ansökan eller annars på initiativ av pensionsanstalten.
Om företagaren överför sin FöPL-försäkring till en annan pensionsanstalt, kan arbetsinkomsten inte utan särskild orsak fastställas till en nivå som avviker från den tidigare. I samband med en överföring borde arbetsinkomsten inte ändras, utan en ändring görs antingen före överföringen i den tidigare pensionsanstalten eller efter överföringen i den nya pensionsanstalten, om det finns grunder för det. Pensionsanstalten kan inte fastställa arbetsinkomsten för samma företagsverksamhet på en lägre nivå än tidigare om det inte finns en särskild orsak till det, såsom en kvantitativ ändring av företagarens arbetsinsats.
Om den regelbundna justeringen, som görs med tre års mellanrum, inleds samtidigt som företagaren överför försäkringen till en annan pensionsanstalt, är det den mottagande pensionsanstalten som gör justeringen. Den nya pensionsanstalten beräknar tre års justeringsfrist utifrån uppgifterna i intjäningsregistret. I intjäningsregistret finns emellertid endast uppgifter om ändrade arbetsinkomster, inte sådana justeringar då arbetsinkomsten inte har ändrats.
Exemplen utgår från antagandet att FöPL-inkomsten enligt beräkningstjänsten för arbetsikomsten borde vara 35 000 euro +/- 30 procents marginal.
Exempel 1: Ändring av arbetsinkomsten på pensionsanstaltens initiativ när företagaren har höjt sin arbetsinkomst under de tre senaste kalenderåren
Företagaren har år 2022 höjt sin arbetsinkomst från minimi till 10 000 euro. Höjningen har varit större än 15 procent och därför justerar pensionsanstalten inte arbetsinkomsten år 2023. Pensionsanstalten justerar företagarens arbetsinkomst för första gången efter 3 år, dvs. år 2025. Företagarens arbetsinkomst höjs inte då direkt till 35 000 euro, eftersom det är fråga om den första justeringen efter det att lagändringen trädde i kraft. Företagarens arbetsinkomst kan höjas med högst 4 000 euro.
Exempel 2: Ändring av arbetsinkomsten på pensionsanstaltens initiativ när företagaren inte har höjt sin minimiarbetsinkomst under de tre senaste kalenderåren
Företagaren har inte höjt sin arbetsinkomst från minimi under de tre senaste åren, och därför justerar pensionsanstalten arbetsinkomsten rå 2023 och fastställer företagarens arbetsinkomst till högst 12 575 euro (8 575 + 4 000 euro) förutsatt att företagaren inte lämnar in tilläggsuppgifter om sin arbetsinkomst.
Nästa gång justerar pensionsanstalten företagarens arbetsinkomst år 2026. Då justerar pensionsanstalten företagarens arbetsinkomst uppåt med högst 4 000 euro. Också den andra justeringen av arbetsinkomsten efter lagens ikraftträdande kan vara högst 4 000 euro.
Exempel 3: Ändring av arbetsinkomsten på pensionsanstaltens initiativ, när företagarens FöPL-försäkring har börjat efter det att ändringen av FöPL trädde i kraft
Företagarens nya FöPL-försäkring börjar med 9 000 euros arbetsinkomst år 2024. Pensionsanstalten fastställer företagarens arbetsinkomst utifrån en samlad bedömning av den rekommenderade arbetsinkomsten enligt beräkningstjänsten och övriga uppgifter som finns till pensionsanstaltens förfogande. Den första justeringen av företagarens arbetsinkomst görs år 2027. Den nya arbetsinkomsten fastställs till 35 000 euro +/- 30 procents marginal efter det att företagaren hörts. Ikraftträdandebestämmelsens gräns 4 000 euro gäller inte en FöPL-försäkring som börjar efter det att ändringen av FöPL trätt i kraft.
Exempel 4: Ändring av arbetsinkomsten på företagarens ansökan
Företagarens arbetsinkomst justeras inte år 2023 eftersom företagaren år 2022 har höjt sin arbetsinkomst från minimi till 10 000 euro (mer än 15 procents ändring). Företagaren ansöker själv om att arbetsinkomsten ska ändras till 21 000 euro i början av år 2025 innan pensionsanstalten hinner skicka ett förslag till ny arbetsinkomst till företagaren. Pensionsanstalten fastställer företagarens arbetsinkomst till 21 000 euro på företagarens ansökan. Det är fråga om den första höjningen efter lagändringens ikraftträdande och eftersom höjningen grundar sit på företagarens egen ansökan och uppgifterna i den, kan höjningen av arbetsikomsten överskrida maximigränsen för höjningen.
Följande regelbundna justering av företagarens arbetsinkomst görs efter 3 år, dvs. år 2028.
Exempel 5: Ändring av arbetsinkomsten på företagarens ansökan och på pensionsanstaltens initiativ före den regelbundna justeringen av arbetsinkomsten
Företagarens arbetsinkomst har inte justerats år 2023 eftersom företagaren år 2022 har höjt sin arbetsinkomst från med mer än 15 procents. Företagaren ansöker om sänkning av sin arbetsinkomst från början av år 2025. Det finns ingen utredning som visar att företagarens arbetsinsats minskat och enligt pensionsanstaltens bedömning motsvarar den föreslagna arbetsinkomsten inte företagarens arbetsinsats. I samband med behandlingen av ansökan justerar pensionsanstalten företagarens arbetsinkomst och fastställer den till 35 000 euro +/- 30 procents marginal som en del av den samlade bedömningen av arbetsinkomsten. Skyddsbestämmelsen i övergångsbestämmelsen gäller endast regelbundna justeringar som pensionsanstalten gör.
Exempel 6: Ändring av arbetsinkomsten på företagarens ansökan och på pensionsanstaltens initiativ innan det har gått 3 års sedan den senaste ändringen av arbetsinkomsten
En arbetsinkomst på 9 000 euro har fastställts till företagaren år 2021 och företagaren ansöker om sänkning av arbetsinkomsten från början av år 2023. Det finns ingen utredning som visar att företagarens arbetsinsats minskat och enligt pensionsanstaltens bedömning motsvarar den föreslagna arbetsinkomsten inte företagarens arbetsinsats. I samband med behandlingen av ansökan justerar pensionsanstalten företagarens arbetsinkomst och fastställer den till 35 000 euro +/- 30 procents marginal som en del av den samlade bedömningen av arbetsinkomsten. I dessa situationer tillämpas inte gränsen 4 000 euro, som enligt övergångsbestämmelsen gäller de regelbundna justeringarna, eftersom ansökan har gjorts på företagarens initiativ.
Exempel 6: Företagarens FöPL-försäkring har varit avbruten
Företagarens FöPL-försäkring har avslutats för 8 månader sedan på grund av sjukdom, föräldraledighet eller någon annan liknande orsak. Innan försäkringen avslutades var företagarens arbetsinkomst 18 000 euro. Efter avbrottet ansöker företagaren om en ny FöPL-försäkring med samma 18 000 euros arbetsinkomst. Företagaren lägger inte fram någon annan utredning som grund för sin arbetsinkomst. När företagarens FöPL-försäkring sätts i kraft på nytt, fastställer pensionsanstalten företagarens arbetsinkomst enligt beräkningstjänstens rekommendation till 35 000 euro +/- 30 procents marginal som en del av den samlade bedömningen av arbtesinkomsten.
Företagarens FöPL-försäkring var inte i kraft när lagen trädde i kraft och därför kan den maximala höjningen enligt övergångsbestämmelsen, 4 000 euro, inte tillämpas på fallet.
Exempel 7: Företagarens arbetsinkomst har sänkts före lagändringen 1.1.2023
Företagarens arbetsinkomst har år 2022 sänkts med mer än 15 procent från 15 000 euro till 11 000 euro, eftersom det har skett en motsvarande ändring i företagarens arbetsinsats. Följande justeringstidpunkt är först år 2025, dvs. efter tre år från den föregående ändringen.
I synnerhet nya företagare kan ha svårt att uppskatta sin arbetsinsats och den FöPL-arbetsinkomst som motsvarar den. Nya företagare är inte så aktiva att på eget initiativ justera sin FöPL-arbetsinkomst. Då är det möjligt att arbetsinkomsten för en lång tid är på fel nivå, vanligtvis för låg nivå sett till företagarens arbetsinsats.
När nya företagare tecknar FöPL-försäkringen ska pensionsanstalterna betona för dem vilken väsentlig betydelse nivån på arbetsinkomsten har för pensionsskyddet och annan social trygghet.
I regel kan företagarens arbetsinkomst inte ändras retroaktivt. Företagarens arbetsinkomst kan dock ändras när företagaren övergår i invalid- eller delinvalidpension så, att den motsvarar företagarens faktiska arbetsinsats från det att arbetsoförmågan blev nedsatt, dvs. från pensionsfallet, även om beslutet om ändring av arbetsinkomsten fattas retroaktivt först i samband med behandlingen av pensionsansökan.
FöPL-försäkringen avbryts emellertid inte nödvändigtvis när företagaren övergår till invalidpension eller delinvalidpension. Om företagarverksamheten fortsätter, trots att arbetsförmågan gått ned, är företagaren också efter pensionsfallet skyldig att teckna en försäkring, om hans arbetsinsats fortfarande motsvarar minimiarbetsinkomsten enligt FöPL.
För att företagaren ska ha rätt till invalidpension måste arbetsinsatsen minska och arbetsinkomsten ändras till att motsvara den minskade arbetsinsatsen så att den inte överstiger inkomstgränsen för invalidpension. Pensionsanstalten kontaktar företagaren om detta.
Ofta avslutas FöPL-försäkringen till pensionsfallet för full invalidpensionen och en ny FöPL-försäkring börjar om företagaren arbetar vid sidan av pensionen.
Alla företagares arbetsinkomster justeras med tre års mellanrum, och detta gäller också pensionerade företagare som har en FöPL-försäkring i kraft. Höjningen av företagarens FöPL-arbetsinkomst kan ha en inverkan på företagarens löpande invalidpension, arbetslivspension eller förmån vid yrkesinriktad rehabilitering, eftersom dessa har inkomstgränser för förvärvsarbete och företagarverksamhet som bedrivs samtidigt med pensionen. Huruvida företagarens inkomstgränser överskrids bedöms utgående från FöPL-arbetsinkomsten.
I fråga om företagare som arbetar medan de får pension beaktar pensionsanstalten hur arbetsinkomsten påverkas av företagarens nedsatta arbetsförmåga, när pensionsanstalten skickar ett förslag om arbetsinkomsten till företagaren. Pensionsanstalten beaktar inkomstgränserna när den skickar förslaget till ny arbetsinkomst, om arbetsinsatsens värde är nära inkomstgränserna för invalidpensionen. Om arbetsinsatsens värde har ökat betydligt jämfört med den tidigare arbetsinkomsten, kan det bli aktuellt att bedöma t.ex. om invalidpensionen bör lämnas vilande.
Om den pensionsanstalt som betalar pensionen och FöPL-försäkringsanstalten är olika, hörs den pensionsanstalt som betalar invalidpensionen vid justeringen av arbetsinkomsten.