En förslagsbelöning är pensionsgrundande arbetsinkomst, om den anknyter till det arbete som avses i arbetsavtalet.
Bestämningsgrunden för förslagsbelöningen ska utgöras av den anställdas arbetsinsats, inte andra faktorer som hur mycket pengar som kan sparas tack vare förslaget, hur viktigt förslaget är eller hur ny idé det är fråga om. Om de anställda framför förslagen i samband med sitt normala dagliga arbete, kan förslagsbelöningarna betraktas som pensionsgrundande arbetsinkomst.
Om förslagsverksamheten på företaget är helt fristående från den anställdas arbetsinsatser och om t.ex. tidigare anställda som redan gått i pension också kan bidra med förslag och belönas för dem, kan förslagsbelöningarna i allmänhet inte anses hänföra sig till de anställdas arbete i sådan utsträckning att det är fråga om vederlag för arbete.
Om ett förslag bör jämställas med en uppfinning som förutsätter långsiktigt utvecklingsarbete och planering och om ersättningen för förslaget betalas t.ex. utgående från den ekonomiska nytta som förslaget ger upphov till, betraktas belöningen inte som pensionsgrundande arbetsinkomst.
De anställdas förslag behandlas i företagets förslagskommitté eller något annat motsvarande organ. Om det är oklart huruvida en förslagsbelöning är pensionsgrundande inkomst, kan förslagskommitténs regler komma till nytta vid utredningen av gränsfall.
Förslagsbelöningar betraktas som pensionsgrundande arbetsinkomst till det belopp som arbetsgivaren betalat ut. Förslagsbelöningar kan också ges i form av föremål. Om föremålets värde är underkastat förskottsinnehållning av skatt, är det också pensionsgrundande arbetsinkomst, om de övriga kraven för att belöningen skall beaktas uppfylls. Om en belöning som getts i form av ett föremål däremot inte är lön som är underkastad förskottsinnehållning av skatt, beaktas den inte heller som pensionsgrundande arbetsinkomst.