Ohjeen kohdan 1, Tarkemmat tiedot esimerkkiin on 21.3.2022 lisätty kuvan selostusteksti.
Osakeyhtiön välillinen omistus ja vakuuttaminen
Voimassa 24.09.2020 - toistaiseksi
Soveltamisohje, Julkaisuaika 24.09.2020 Julkisuus: Julkinen
Henkilön omistusosuuksia laskettaessa otetaan huomioon myös välillinen, toisten yhteisöjen ja yhtymien kautta tapahtuva omistus.
Yhteisöllä tarkoitetaan yritystä kuten osakeyhtiötä ja osuuskuntaa. Yhtymällä taas tarkoitetaan esimerkiksi avointa yhtiötä ja kommandiittiyhtiötä. Käsitteet ovat samat verotuksessa.
Välillinen omistus voi siis muodostua osakeyhtiöiden lisäksi myös avointen yhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden, osuuskuntien tai niitä vastaavien ulkomaalaisten yhteisöjen ja yhtymien kautta.
Tällaisen väliyhtiön kautta tapahtuva omistuksen huomioon ottaminen edellyttää, että osakeyhtiössä tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevä henkilö
- omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa väliyhtiöstä yli puolet tai heillä on tätä vastaava määräämisvalta väliyhtiössä
- omistaa itse vähintään yhden väliyhtiön osakkeen tai sitä vastaavan määräämisvallan, mutta tällöin ei vaadita, että hänen olisi lisäksi omistettava yksi osake yrityksestä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa.
Yrittäjän välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yksin yli 30 prosenttia
Henkilö kuuluu YEL:n piiriin, kun hänellä on yksin yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiössä ja kyseinen väliyhtiö omistaa yli 30 prosenttia siitä yrityksestä, jossa henkilö työskentelee johtavassa asemassa.
Kalle omistaa 20 A Oy:n osaketta yhtiön 50 osakkeesta. Timo omistaa myös 20 A Oy:n osaketta. Loput 10 osaketta A Oy omistaa itse. Henkilön omistusosuuksia osakeyhtiöstä laskettaessa yhtiön itsensä omistamia osakkeita ei oteta huomioon. Näin ollen Kalle ja Timo omistavat molemmat 50 % muista kuin A Oy:n itsenä omistuksessa olevista osakkeista. Jos Timo ja Kalle työskentelevät A Oy:ssä johtavassa asemassa, kuuluvat molemmat YEL:n piiriin.
A Oy omistaa B Oy:n koko osakekannan (100 osaketta). Jos Kalle ja Timo työskentelevät B Oy:ssä johtavassa asemassa, kuuluvat molemmat TyEL:n piiriin, koska kumpikaan ei yksin omista väliyhtiö A Oy:n osakkeista yli 50 prosenttia eikä kummallakaan olen sitä vastaavaa määräämisvaltaa A Oy:ssä.
A Oy omistaa 20 C Oy:n osaketta yhtiön 50 osakkeesta. Loput 30 osaketta omistaa C Oy itse. Eli A Oy:n omistus muista kuin C Oy:n itsensä omistuksessa olevista osakkeista on yli 50 %. Jos Kalle ja Timo työskentelevät johtavassa asemassa C Oy:ssä, kuuluvat molemmat TyEL:n piiriin, koska kumpikaan ei yksin omista väliyhtiö A Oy:n osakkeista yli 50 prosenttia eikä kummallakaan ole sitä vastaavaa määräämisvaltaa A Oy:ssä.
Yrittäjän välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yhdessä perheenjäsenten kanssa yli 50 prosenttia
Henkilö kuuluu YEL:n piiriin, kun hänellä on yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosentin omistusosuus tai vastaava määräämisvalta väliyhtiössä ja kyseinen väliyhtiö omistaa yli 50 prosenttia siitä yrityksestä, jossa henkilö työskentelee johtavassa asemassa.
Esimerkki: Välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yhdessä perheenjäsenen kanssa yli 50 prosenttia
Antin ja hänen vaimonsa yhteinen omistus väliyhtiöstä A Oy ylittää 50 % ja väliyhtiö A Oy omistaa Antin työskentely-yhtiö B Oy:n osakkeista yli 50 %. Antin on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Välillisen yhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuudet lasketaan yhteen
Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus myös silloin, kun hänen omistusosuutensa työskentely-yhtiöstä, mukaan lukien omistusosuus väliyhtiön kautta, on yhteensä yli 30 prosenttia. Tällöin yrittäjän omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiöstä on oltava aina kuitenkin yli 50 prosenttia.
Esimerkki: Väliyhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuuksien yhteenlaskeminen
Antti työskentelee A Oy:ssä johtavassa asemassa. A Oy:n omistus jakautuu siten, että Antti omistaa yhtiöstä suoraa 20 %, B Oy 20 % ja C Oy 60 %. Antti omistaa B Oy:stä yli 50 % eli hänellä on kyseisessä väliyhtiössä määräämisvalta. Antti ei omista C Oy:n osakkeita.
Koska Antti omistaa väliyhtiö B Oy:stä yli 50 %, otetaan se omistusosuuksien laskennassa huomioon. Kun väliyhtiö B Oy:n 20 %:n omistusosuus ja Antin suora 20 %:n omistusosuus työskentely-yhtiö A Oy:stä on yhteensä yli 30 %, Antin on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli muutkin YEL:n edellytykset täyttyvät.
Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus myös silloin, kun hänen ja hänen perheenjäsentensä omistusosuus työskentely-yhtiöstä, mukaan lukien omistusosuus väliyhtiön tai väliyhtiöiden kautta, on yhteensä yli 50 prosenttia. Yrittäjän ja hänen perheenjäsentensä yhteinen omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiöstä on oltava myös aina yli 50 prosenttia.
Esimerkki: Väliyhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuuksien yhteenlaskeminen, kun väliyhtiön omistajana myös perheenjäsen
Antti ei omista yksin tai yhdessä vaimonsa kanssa väliyhtiöiden B Oy ja C Oy osakkeita vaan Antin vaimo omistaa yksin väliyhtiöt kokonaan.
Jos Antille maksetaan A Oy:ssä työskentelystä palkkaa, hänet vakuutetaan TyEL:n mukaan, koska Antti ei omista väliyhtiöistä (B Oy ja C Oy) mitään. Huom! Näin vaikka Antti ja hänen vaimonsa käytännössä omistavat yhdessä kokonaan A Oy:n osakekannan.
YEL:n välillistä omistusta koskevan säännöksen sanamuodon mukaan sen henkilön, jonka työskentelyn vakuuttamista arvioidaan, tulee olla omistajana myös väliyhtiössä. Edellytyksenä on, että henkilö omistaa itse vähintään yhden väliyhtiön osakkeen.
Useamman väliyhtiön omistusosuudet lasketaan yhteen
YEL:ssä tarkoitettu välillinen omistus voi toteutua useamman väliyhtiön kautta. Yrittäjän omistusosuutta työskentely-yhtiöstä laskettaessa väliyhtiöiden omistusosuudet lasketaan yhteen edellyttäen, että yrittäjällä on yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta kaikissa väliyhtiöissä.
Esimerkki: Omistus työskentely-yhtiöstä usean väliyhtiön kautta
Liisa työskentelee A Oy:ssä johtavassa asemassa. A Oy:n omistavat B Oy (10 %), C Oy (10 %) D Oy (10 %), E Oy (10 %) ja F Oy (60 %). Liisa omistaa B -, C -, D – ja E Oy:stä kustakin 10 %. Liisa ei ole omistajana F Oy:ssä.
Koska Liisan omistusosuus A Oy:stä väliyhtiöiden kautta on yli 30 %, on Liisan vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muut edellytykset täyttyvät.
Välillinen omistus voi toteuta usean yhtiön peräkkäisen omistuksen kautta
YEL:ssä tarkoitettu välillinen omistus voi toteutua useamman peräkkäisen yhtiön omistuksen kautta. Näissä niin sanotuissa ketjutustilanteissakin yrittäjän omistusosuutta työskentely-yhtiöstä laskettaessa edellytetään, että yrittäjällä on yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta kaikissa peräkkäin olevissa väliyhtiöissä.
Antilla on määräämisvalta (yli 50 % osakkeista) B Oy:ssä, jonka omistus A Oy:stä ylittää 30%. Antin työskentelyyn A Oy:ssä sovelletaan YEL:a, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Koska Antilla ei ole yli 50 %:n omistusosuutta tai määräämisvaltaa A Oy:ssä (tässä nyt väliyhtiö), Antin työskentelyyn C Oy:ssä ja D Oy:ssä ei sovelleta YEL:a.
Yhtymien välillinen omistusosuus otetaan huomioon omistusosuutta laskettaessa
YEL:n mukaista omistusosuutta väliyhtiötilanteessa laskettaessa otetaan huomioon myös yhtymien eli kommandiittiyhtiön ja avoimen yhtiön kautta tapahtuva omistaminen.
Kommandiittiyhtiössä yksi vastuunalainen yhtiömies
Jos kommandiittiyhtiössä on vain yksi vastuunalainen yhtiömies, on hänellä yhtiössä yksin määräämisvalta. Tällöin YEL:n omistusosuutta laskettaessa kommandiittiyhtiön välillinen omistusosuus on yleensä helposti määriteltävissä.
Kommandiittiyhtiössä on useita vastuunalaisia yhtiömiehiä
Jos kommandiittiyhtiössä on kaksi tai useampia vastuunalaisia yhtiömiehiä, on jokaisella heistä yksin oikeus käyttää täysimääräisesti määräämisvaltaa kommandiittiyhtiössä, ellei toisin ole sovittu. Näin ollen YEL:n omistusosuutta laskettaessa jokaisen kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiönmiehen välillinen omistusosuus ja määräämisvalta otetaan huomioon täysimääräisenä, ellei asiassa ole muuta esitetty.
Lähtökohta siis on, että eläkelaitos ei erikseen selvitä vastuunalaisen yhtiömiehen mahdollista muunlaista oikeuksien ja velvollisuuksien jakaantumista kommandiittiyhtiössä.
Esimerkki: Kommandiittiyhtiö väliyhtiönä
YEL:n mukaista välillistä omistusosuutta laskettaessa (esimerkin henkilöillä) Martilla ja Liisalla katsotaan molemmilla erikseen olevan oikeus käyttää Ky:ssä määräämisvaltaa täysimääräisesti. He molemmat omaistavat A Oy:stä välillinen Ky:n omistusosuus huomioon ottaen yli 30 %. Näin ollen Martin ja Liisan on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Välillinen omistus ja kuolinpesän hallussa olevat osakkeet
Kuolinpesään kuuluvat osakkeet ovat lesken ja perillisten yhteishallinnossa ja osakkeiden yhteisomistus on jaotonta pesän ositukseen ja/tai jakamiseen saakka. Ennen osituksen ja/tai perinnönjaon tekemistä ei voida tietää, kuinka suuri osuus kuolinpesään kuuluvista osakkeista tulee kullekin kuolinpesän osakkaalle tai leskelle.
Näin ollen kuolinpesän osakkaiden eläkevakuutusjärjestelyä ei voida muuttaa ennen ositusta ja/tai perinnönjakoa ellei heidän omistusosuuksissaan tapahdu muutoksia muusta syystä.
Esimerkki:
Oy:ssä on työskennellyt Kalle ja hänen poikansa Ville, jotka eivät asuneet samassa taloudessa. Molemmat olivat yhtiössä johtavassa asemassa. Kalle omisti yhtiön osakekannasta 50 prosenttia ja Ville 25 prosenttia. Loput 25 prosenttia olivat Kallen toisen pojan Eeron omistuksessa. Eero ei työskennellyt yhtiössä.
Kallen kuoltua Ville jatkoi edelleen työskentelyään yhtiössä johtavassa asemassa. Ville vakuutetaan TyEL:n mukaan ainakin siihen saakka, kun Kallen kuolinpesän osakkaat eli Ville itse ja Eero tekevät perinnönjaon. Vasta silloin selviää, kenen omistukseen Kallelta perittävät osakkeet siirtyvät. Pelkästään Kallen kuolemalla ei siis ole merkitystä Villen työskentelystä tehtävään vakuuttamisratkaisuun.