• Etusivu
  • Uutiset
  • A1-todistusta haettava lyhyillekin ulkomaan työmatkoille

A1-todistusta haettava lyhyillekin ulkomaan työmatkoille

23.01.2023, Julkisuus: Julkinen

A1-todistusta on vastaisuudessa haettava myös lyhyille ulkomaan työmatkoille. Taustalla on kasvanut ulkomaantyöskentely, ja sen myötä tarve selkeyttää A1-hakemista koskevaa ohjeistusta.

Työnantajan tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskukselta, kun työntekijä lähtee Suomesta työskentelemään EU- tai sosiaaliturvasopimusmaihin. Todistusta on haettava riippumatta työskentelyn pituudesta. A1-todistuksella työntekijä osoittaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvaan.

EU:n sosiaaliturva-asetus ei suoraan määrittele aikarajoja A1-todistuksen hakemiselle. Asetus lähtee kuitenkin siitä, että todistuksen puuttuessa työ tulee vakuuttaa työskentelymaassa.

A1-todistus mukaan työ- ja koulutusmatkoille

– Kasvaneen ulkomaantyöskentelyn ja varsinkin lisääntyneen ulkomailla tapahtuvan etätyön ja työmatkojen vuoksi Eläketurvakeskus huomasi tarpeen selkeyttää sitä, milloin A1-todistusta on haettava. Selkiytimme ohjeitamme, jotta asiakkaamme välttäisivät mahdolliset hankaluudet ulkomailla, yksikön päällikkö Noora Allenius kertoo.

Moni maa vaatii todistusta jo yhdestä työskentelypäivästä, ja joukkoon on viime aikoina liittynyt yhä useampi maa.

– Tämän vuoksi ohjeemme on, että A1-todistus tulee hakea myös lyhyille ulkomaantyöskentelyille, kuten työ- ja koulutusmatkoille sekä lyhyille etätyöskentelyjaksoille. A1-todistusta tulee siis aina hakea yksittäiselle ulkomaan työskentelyjaksolle, kestosta riippumatta, esimerkiksi vuoden työkomennukselle tai viikon työmatkalle.

A1-todistusta ei tarvitse hakea joka kerta erikseen

Jos työntekijällä on useita lyhyitä työ- tai koulutusmatkoja vuoden aikana, riittää yhden todistuksen hakeminen. Tällöin A1-todistus voidaan myöntää yhdellä hakemuksella kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Siten yksi todistus kattaa tänä aikana kaikki ulkomailla tapahtuvat työskentelyjaksot, ja näin jokaisesta esimerkiksi lyhyestä kokousmatkasta ei tarvitse hakea A1-todistusta erikseen.

– Jos yritys ei ole aiemmin hakenut työntekijälleen A1-todistusta lyhyille ulkomaan työmatkoille niin ei ole syytä huoleen: A1-todistuksen voi aina tarvittaessa hakea myös takautuvasti, esimerkiksi työskentelymaan vaatiessa. Työmatkojen osalta A1-todistuksen hakeminen kuitenkin ajassa eteenpäin riittää, jos todistukselle ei ole takautuvasti ilmennyt tarvetta, Allenius summaa.


Tervetuloa työnantajainfoon perjantaina 10.2. klo 9–10!

Työnantajainfon aiheena on A1-todistuksen hakeminen lyhyille ulkomaan työmatkoille.

Työnantajainfo on suunniteltu henkilöille, jotka hoitavat ulkomaantyön vakuuttamisasioita työnantajansa puolesta. Toivomme osallistujia enintään 1–2 per yritys. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittaudu infotilaisuuteen koulutuskalenterissa. Voit samalla esittää meille kysymyksiä ja toiveitasi tilaisuuden sisällöstä!

Tilaisuus järjestetään etänä Microsoft Teams -sovelluksella. Teams-linkki lähetetään ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta.


 

Jaa