• Etusivu
  • Uutiset
  • Poikkeuksellisen indeksikehityksen takia muutoksia Työeläke.fi-laskureihin

Poikkeuksellisen indeksikehityksen takia muutoksia Työeläke.fi-laskureihin

08.09.2022, Julkisuus: Julkinen, ETK

 

Poikkeuksellisen suuri työeläkeindeksikorotus vuonna 2023 vaikuttaa siihen, milloin eläke kannattaa aloittaa. Eläkelaskurit eivät antaisi oikeaa kuvaa eläkkeen lykkäämisen vaikutuksesta, jos henkilö vertaisi vuonna 2022 ja 2023 alkavaa eläkettä. Siksi Työeläke.fi:n arviolaskureiden käyttö on toistaiseksi estetty niiltä ikäluokilta, joille nämä vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Voimakkaan hintojen nousun seurauksena työeläkeindeksi kasvaa vuoden 2023 alussa selvästi enemmän kuin palkkakerroin. Tämän takia vuoden 2022 puolella eläkkeelle siirtyvä saa suuremman indeksikorotuksen kuin eläkkeelle siirtymistä vuoden vaihteen yli lykkäävä. Laskurit laskevat alkavan eläkkeen, eivätkä ota huomioon indeksitarkistuksia alkamisen jälkeen.
 
Poikkeuksellinen indeksikehitys vaikuttaa myös siihen, mikä vaikutus osittaisen vanhuuseläkkeen ottamisajankohdalla on. Vaikutus näkyy osittaisessa vanhuuseläkkeessä ja myös sen jälkeen alkavassa vanhuuseläkkeessä. 
 
Työeläke.fi:n arviolaskureiden käyttö on tällä hetkellä estetty niiltä ikäluokilta, jotka täyttävät eläkkeen alaikärajan vuonna 2022, tai ovat täyttäneet sen jo aiemmin. Vanhuuseläkearviota eivät voi laskea vuonna 1958 tai sitä ennen syntyneet ja osittaisen vanhuuseläkkeen arviota vuonna 1961 tai sitä ennen syntyneet. 
 
Käyttäjille tarjotaan sivustolla korvaavaa tietoa ja esimerkkejä ja ohjataan hakemaan lisätietoa oman eläkelaitoksen verkkopalvelusta tai eläkeneuvonnasta.
 
Eläketurvakeskuksen ennuste työeläkeindeksin kasvusta vuoden 2023 alussa on noin 6,9 prosenttia. Palkkakertoimen puolestaan arvioidaan kasvavan noin 3,7 prosenttia. Työeläke.fi-palvelun esimerkeissä on käytetty näitä ennusteita. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee vahvistetut vuoden 2023 työeläkeindeksit lokakuun lopulla.
 

Jaa