• Etusivu
  • Uutiset
  • Eläketurvakeskuksen soveltamispäätös alustatyöstä

Eläketurvakeskuksen soveltamispäätös alustatyöstä

07.11.2019, Julkisuus: Julkinen

 

Eläketurvakeskus on antanut työeläkelakien soveltamista koskevan päätöksen alustatyöstä. Jokainen alustatyötä koskeva ratkaisu on tehtävä tapauskohtaisen kokonaisarvioinnin perusteella. Eläketurvakeskus oli tässä tapauksessa kokonaisuutena arvioiden sitä mieltä, että työnsuorittajan työs-kentelyssä oli viitteitä enemmän yrittäjäasemassa tehdystä työstä kuin työsuhteesta.

Työnteettäjä oli toteuttanut alustan, jonka kautta työnsuorittaja voi ottaa vastaan työtehtäviä. Työtehtävät olivat kotitalouspalvelut yksityishenkilöille. Laskutus tehtiin laskutuspalveluyrityksen kautta.

Eläketurvakeskus oli tässä tapauksessa kokonaisuutena arvioiden sitä mieltä, että työnsuorittajan työskentelyssä oli viitteitä enemmän yrittäjäasemassa tehdystä työstä kuin työsuhteesta, eikä työnteettäjällä ollut selvää työn johto- ja valvontaoikeutta. Tämän vuoksi Eläketurvakeskus totesi, että työnsuorittajan työskentelyyn sovellettiin yrittäjän eläkelakia. Päätöksessä Eläketurvakeskus kävi läpi tekijöitä, jotka viittasivat yrittäjätoimintaan ja tekijöitä, jotka viittasivat työskentelyyn työsuhteessa.
 

Jaa