• Etusivu
  • Uutiset
  • Laskuri arvioi perhevapaan vaikutuksen eläkkeesseen

Laskuri arvioi perhevapaan vaikutuksen eläkkeesseen

10.01.2020, Julkisuus: Julkinen, ETK

Uudella laskurilla voi arvioida lapsenhoidon eläkevaikutusta ja verrata eläkekertymää vastaavalta ajalta työstä karttuvaan eläkkeeseen. Eläketurvakeskus toteutti laskurin Työeläke.fi -sivustolle osana Sosiaali- ja terveysministeriön Sukupuolten eläke-erot -hanketta.

Laskuri laskee perhevapaiden ajalta karttuvan eläkkeen vuonna 2020 voimassa olevan lainsäädännön mukaan olettaen, että perhevapaa alkaa aikaisintaan vuonna 2020. Aiemmin lapsenhoitovapailta karttuneen eläkkeen voi nähdä työeläkeotteelta.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainraha-ajoilta eläkettä karttuu päivärahan perusteena olevasta vuositulosta. Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukaudelta ennen päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Vuositulossa huomioidaan palkkatulot, vakuutuspalkka, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt etuudet ja tietyt ansionmenetyskorvaukset. Vuositulosta tehdään vakuutusmaksuvähennys (9,58 prosenttia vuonna 2020) ja eläkkeen peruste otetaan huomioon 1,21-kertaisena.

Kotihoidontukiajalta karttuu erillislain mukaista etuutta, joka myönnetään ja maksetaan työeläkkeen yhteydessä. Etuuden peruste on kiinteä 757,14 euroa kuukaudessa (vuoden 2020 tasossa).

Laskuri laskee eläkkeen vuosina 1973–2002 syntyneille. Valitulla ikärajauksella eläkkeen laskenta on pystytty pitämään laskurissa yksinkertaisempana, kun siirtymäajan korkeampaa karttumaa ei näillä ikäluokilla tule laskettavaksi.

Jaa