Brexit-ohjeita julkaistu

06.03.2020, Julkisuus: Julkinen

Britannian EU-erolla on vaikutuksia myös työeläkejärjestelmään sekä ulkomaille lähteviin ja Suomeen tuleviin työntekijöihin sovellettavan sosiaaliturvalainsäädännön osalta. 

Työeläkelakipalveluun on lisätty ohjeita Brexitin vaikutuksista. Ohjeita tullaan päivittämään sitä mukaan kun vaikutuksista saadaan lisää tietoa.

Britannian ero EU:sta tapahtui 31.1.2020 ja sovittu siirtymäkausi alkoi 1.2.2020. Tämän hetkisten tietojen perusteella siirtymäkausi päättyy tämän vuoden lopussa. 

Siirtymäkaudella EU:n ja Britannian välisissä suhteissa toimitaan kuten aiemmin ja muun muassa sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevat säännöt soveltuvat siirtymäkaudella.

Erosopimus sisältää säännökset kansalaisten oikeuksista ja sosiaaliturvan yhteensovittamisesta. Erosopimuksen mukaan sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia sääntöjä sovelletaan erosopimuksen piiriin kuuluviin henkilöihin niin kauan, kuin tilanne pysyy muuttumattomana ja he ovat edelleen rajat ylittävässä tilanteessa, jossa on liityntä sekä Britanniaan että EU:n jäsenvaltioon. 

Erosopimus ei lähtökohtaisesti sisällä määräyksiä siitä, miten EU:n ja Britannian tuleva suhde järjestetään. Tuleva suhde selkiytyy neuvotteluissa, jotka ovat alkaneet maaliskuun alussa. 

Jaa