• Etusivu
  • Uutiset
  • Määräaikainen epidemiatuki koronaepidemian takia palkattomalla vapaalla oleville

Määräaikainen epidemiatuki koronaepidemian takia palkattomalla vapaalla oleville

08.05.2020, Julkisuus: Julkinen

Kelan maksama uusi epidemiatuki on määräaikainen, koronaepidemian takia maksettava tuki. Tukea maksetaan poikkeusolojen ajan. Epidemiatuki maksetaan takautuvasti, ja sitä voi saada 16.3.2020 alkaen. Suomen hallitus päättää poikkeusolojen päättymisestä. Kun poikkeusolot päättyvät, myös tuen maksaminen lakkaa.


Epidemiatukea voivat saada vanhemmat, jotka hoitavat lastaan kotona koronaepidemian takia ja ovat siksi joutuneet ottamaan palkatonta vapaata työstään. Lisäksi sitä voivat saada ulkomailta saapumisen vuoksi karanteeninomaisiin oloihin ohjatut. Epidemiatukea voi nyt hakea Kelasta. Sitä voi hakea takautuvasti.

Jotta tukea voi saada, pitää olla Suomessa voimassa oleva työ- tai virkasuhde. Lisäksi pitää olla työnantajalta todistus palkattomasta poissaolosta, joka johtuu koronaepidemiasta.

Tuen määrä on 28,94 euroa arkipäivältä (723,50 euroa kuukaudessa). Hakijan tulot tai lasten määrä eivät vaikuta tuen määrään. Lapsen hoitamisen takia tukea voi saada samassa taloudessa vain yksi henkilö kerrallaan.

Epidemiatuki tulee erottaa tartuntatautipäivärahasta. Toisin kuin tartuntatautipäivärahan ajalta epidemiatuen ajalta ei kartu työeläkettä, eikä sitä oteta huomioon mahdollisessa tulevan ajan ansiossa.
 

Jaa