• Etusivu
  • Uutiset
  • Työmatkaliikenne Viron ja Suomen välillä alkoi jälleen

Työmatkaliikenne Viron ja Suomen välillä alkoi jälleen

22.05.2020, Julkisuus: Julkinen

Viron ja Suomen välinen työmatkaliikenne on jälleen sallittu 14.5. alkaen. Virolaiset työntekijät voivat nyt matkustaa Suomeen töihin ja suomalaiset Viroon. Jos työntekijä työskentelee ulkomailla, saattaa hän tarvita A1-todistuksen.

A1-todistus osoittaa minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä työntekijään sovelletaan. Lisäksi todistus osoittaa, mihin maahan sosiaalivakuutusmaksut, esimerkiksi eläkemaksut, maksetaan. Sosiaalivakuutusmaksuja maksetaan vain yhteen maahan kerrallaan.

Jos virolainen työntekijä tulee Suomeen töihin suomalaisen työnantajan palvelukseen, vakuutetaan työntekijä Suomen työeläkelainsäädännön mukaan aivan kuten suomalaisetkin.

Jos virolainen työntekijä, jolla on virolainen työnantaja, tekee tilapäisesti töitä Suomessa, hakee työnantaja hänelle Virosta A1-todistus. Työntekijä esittää A1-todistuksen työpaikallaan Suomessa.

Jos virolainen työntekijä tekee säännöllisesti työtä sekä Suomessa että Virossa, tulee hänen itse hakea A1-todistusta siitä maasta, jossa vakituisesti asuu.

Lisätietoa aiheesta:

Eläketurvakeskus: A1-todistus: mikä se on ja miten sitä käytetään?
Eläketurvakeskus: Ajankohtaista ulkomaantyön vakuuttamista ja koronasta
Rajavartiolaitos – Ohjeistus rajanylitykseen poikkeusolojen aikana.

Jaa