• Etusivu
  • Uutiset
  • Täydennyskerroin ja perustekorko on vahvistettu 1.7.2021 alkaen

Täydennyskerroin ja perustekorko on vahvistettu 1.7.2021 alkaen

10.06.2021, Julkisuus: Julkinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut perustekoron arvoksi 5,75 prosenttia ja täydennyskertoimen arvoksi 1,63 prosenttia 1.7.2021 alkaen.

Perustekorkoa käytetään kustannustenjaossa käytettävän tasauskertoimen qa laskennassa. Perustekoron taso tarkistetaan pääsääntöisesti puolivuosittain. YEL:n perustekorkona käytetään TyEL:n mukaisen perusvakuutuksen erityisperusteiden mukaista perustekorkoa 1.1.v.

TyEL-ja YEL-vakuutusmaksujen korkoutuksessa käytetään perustekoron sijasta vakuutusmaksukorkoa. Se vastaa 12 kuukauden markkinakorkoja. Korko on kuitenkin vähintään 2 prosenttia. Vakuutusmaksukorko tarkistetaan puolivuosittain. YEL-vakuutusmaksujen laskennassa vakuutusmaksukoron määrää on sama koko vuoden.

TyEL-eläkelaitokset ja Merimieseläkekassa vahvistavat vanhuuseläkerahastojaan vuosittain täydennyskertoimen avulla laskettavaa määrää vastaavalla vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkerahastojen tuotolla. Täydennys kohdistetaan 55 vuotta täyttäneiden henkilöiden vanhuuseläkerahastoihin. Täydennyskertoimen arvo voi muuttua neljä kertaa vuodessa.

Jaa