• Etusivu
  • Uutiset
  • Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus tulee voimaan 1.2.2022

Suomen ja Japanin välinen sosiaaliturvasopimus tulee voimaan 1.2.2022

26.11.2021, Julkisuus: Julkinen

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Suomen Japanin-suurlähettiläs Takashi Murata vaihtoivat 25.11.2022 viralliset nootit, jota Japanin ja Suomen välisen sosiaaliturvasopimuksen voimaantulo edellyttää. Sopimus tulee voimaan helmikuun ensimmäisenä päivänä 2022.

Sopimuksessa määrätään Suomen työeläkkeiden ja Japanin kansaneläkejärjestelmän ja työntekijöiden eläkejärjestelmän mukaisten eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille. Sopimus sisältää myös määräykset vakuutuskausien yhteenlaskemisesta. Tämä helpottaa erityisesti vanhuuseläkeoikeuden syntymistä Japanissa, koska Suomen vakuutuskaudet voidaan ottaa huomioon Japanin kymmenen vuoden vakuutusaikavaatimuksessa.

Sopimus sisältää määräykset eläke- ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Sopimuksen perusteella muun muassa toisen sopimusvaltion alueelle enintään viideksi vuodeksi lähetetyt työntekijät ja yrittäjät jäävät lähettävän maan eläke- ja työttömyysvakuutuksen piiriin työkomennuksen ajaksi. Tällöin vakuutusmaksut maksetaan lähtömaahan, eikä työskentelyvaltiossa peritä sen lainsäädännön mukaisia maksuja. 

Sopimus tulee voimaan kolmannen kuukauden ensimmäisenä päivänä sen kuukauden jälkeen, jolloin sopimusvaltiot ovat diplomaattisella noottien vaihdolla ilmoittaneet toisilleen, että niiden valtiosäännön mukaisen vaatimukset sopimuksen voimaantulolle on täytetty. Nyt tehdyn noottien vaihdon perusteella sopimus tulee voimaan 1.2.2022. Sopimuksen voimaantulosta säädetään vielä valtioneuvoston asetuksella.

Sosiaali- ja terveysministeriö, ulkoministeriö, Suomen Tokion suurlähetystö ja Eläketurvakeskus järjestävät Suomen ja Japanin välisestä sosiaaliturvasopimuksesta webinaarin 21.1.2022.

Tarkemmat tiedot webinaarista ja ilmoittautumislinkki löytyvät Eläketurvakeskuksen sivuilta.

 

Jaa