• Etusivu
  • Uutiset
  • Muutokset työntekijän eläkelakiin ja työeläkkeiden rahoitussäädöksiin on vahvistettu

Muutokset työntekijän eläkelakiin ja työeläkkeiden rahoitussäädöksiin on vahvistettu

24.05.2022, Julkisuus: Julkinen

 

Muutokset työntekijän eläkelakiin ja työeläkkeiden rahoitussäädöksiin on vahvistettu. Lait tulevat voimaan 1.6.2022. Työeläkevakuutusyhtiöiden liikekulut katetaan jatkossa yhtiökohtaisella työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosalla. Muutoksen tavoitteena on tuoda työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosaan ja asiakashyvityksiin selkeyttä ja läpinäkyvyyttä. Samalla on täsmennetty periaatteita, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi vahvistaa eroja työeläkevakuutusyhtiöiden laskuperusteisiin.
 

Pääasiallinen sisältö

Työeläkevakuutusyhtiöiden liikekulut katetaan jatkossa yhtiökohtaisella työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosalla. Muutoksen tavoitteena on tuoda työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosaan ja asiakashyvityksiin selkeyttä ja läpinäkyvyyttä. Samalla on täsmennetty periaatteita, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi vahvistaa eroja työeläkevakuutusyhtiöiden laskuperusteisiin.

Muutokset myös vahvistavat eläkelaitosten sijoitusriskinkantokykyä. Jatkossa vanhuuseläkevastuut voivat joustaa alaspäin sellaisessa heikossa sijoitusmarkkinatilanteessa, jossa eläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuus on merkittävästi heikentynyt. Muutos tukee työeläkejärjestelmässä pitkän aikavälin rahoituksen kestävyyttä.

Lisäksi on tehty eräitä lakiteknisiä tarkennuksia. Esitetyt lakimuutokset eivät vaikuta eläkkeiden määräytymiseen.

Voimaantulo

Lait tulevat voimaan 1.6.2022.

Jaa