• Etusivu
  • Uutiset
  • A1-todistuksen hakeminen lyhyille kokous- ja liikematkoille

A1-todistuksen hakeminen lyhyille kokous- ja liikematkoille

24.04.2023, Julkisuus: Julkinen

Eläketurvakeskus ohjeisti vuoden 2022 lopulla A1-todistuksen hakemisesta ulkomaantyöskentelyä varten. Tarkennamme nyt ohjeistusta lyhyiden kokous- ja liikematkojen osalta.

A1-todistuksen hakemista määrittelee EU:n sosiaaliturva-asetus. A1-todistuksella osoitetaan, että ulkomailla tapahtuva työnteko on vakuutettu todistuksen myöntäneessä jäsenvaltiossa. Asetuksessa ei ole määritelty aikarajaa sille, kuinka lyhyelle ulkomaantyölle todistusta tulee hakea.

Lyhyille kokous-, työ- ja virkamatkoille A1-todistusta ei ole kuitenkaan tarpeen hakea, ellei ole tiedossa, että vastaanottajamaa sitä edellyttää. Todennäköisyys todistuksen tarpeelle on pieni tämän tyyppisillä työmatkoilla. Jos myöhemmin ilmenee, että A1-todistukselle on tarvetta, esimerkiksi ulkomainen taho sitä vaatii tai työmatkalla sattuu työtapaturma, voi todistusta hakea jälkikäteen.

Työnantajan on kuitenkin huomioitava, että jos työtä tehdään ulkomailla esimerkiksi rakennustyömaalla tai tehtaalla, A1-todistuksen esittäminen voi olla edellytyksenä työmaalle pääsyyn, vaikka kyseessä olisikin yksittäinen päivän mittainen vierailu.

Jos työnantaja on epävarma A1-todistuksen tarpeellisuudesta, todistusta voi aina hakea työmatkan kestosta riippumatta.

Esimerkkejä lyhyiden kokous- ja liikematkojen vakuuttamisesta ulkomaantyön aikana on koottu ETK.fi-palveluun.

Jaa